Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comNacionalni park Una

Objavljeno, 23.05.2014.

Ako ste ikad zamišljali mjesto gdje nema zelenije rijeke čija je bistrina tolika da jednostavno malim pogledom preko ruba čamca možete vidjeti do dna, tada vas moramo oduševiti, jer to mjesto jednostavno postoji i ne nalazi se tako daleko.

Pored svoje bistrine Una je isto tako poznata po svojim brzacima koji se na prvi pogled možda čine bezazleni, ali ako se više približite postajete svjesni kako je rijeka na ovom mjestu odlučila pokazati zube. Nacionalni park Una obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, te međuprostor između Une i Unca. Površina parka iznosi 19800 ha.

Nacionalni park Una oduševit će vas na prvi pogled, jer jednostavno morate biti totalno hladni da vas ne fascinira ta ljepota šume i malih slapova. Vrijednost Une leži u velikom broju endemskih životinjskih i biljnih vrsta, te 170 tipova ljekovitih trava kao što je rijetka biljka Campanile Unensis, Unski zvončić koji je dobio ime po bojama ove prekrasne rijeke.

Ako se zaputite prema ovom biseru prirode nećete pogriješiti, jer ako ste imalo ljubitelj prirode i njezinog života, sigurno će vas oduševit Štrbački buk, poznat kao mjesto sa jedinstvenim vodopadom visokim 18 metara i kaskadama nastalim iz efekata proizašlih utjecajem bioloških, kemijskih i fizičkih činitelja.

Pored Štrbačkog buka prepručili bi vam da navratite u jedno od njihovih odmorišta koji su čak uređeni u skladu s prirodom u kojoj se nalaze, što znači da nimalo ne nagrđuju tu ljepotu, nego je čak i podižu svojim simpatičnim uređenjem. Nacionalni park Una nudi brojne sadržaje koji će oduševit svakoga, koliko one najmlađe koji će jednostavno uživati na čistom zraku, toliko i one malo starije i zahtjevnije koji više naginju aktivnijem odmoru.

Recimo da se i za njih našlo ponešto, a tu svakako treba ubrojiti Unu regatu koja je poznata kao međunarodna tradicionalna turistička - sportska - kulturna manifestacija. Regata je centralni događaj turističke promocije same rijeke Une i njezinog prirodnog okoliša. Provesti dva dana uz rijeku Unu i ploviti po njoj je nešto što ostaje u dubokom pamćenju kao izuzetni doživljaj. Rafting i kakakaštvo predstavljaju najuzbudljivije i najzastupljenije rekreativnosti na vodama Parka prirode „Una”. Plovidba na drugim rijekama u Parku prirode „Una”, Uncu i Krki nije dozvoljena.Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »