Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comStrasbourg, grad - simbol francusko-njemačkog pomirenja

Objavljeno, 26.05.2014.

Strasbourg - glavni grad pokrajine Alsace nalazi se u istočnoj Francuskoj na lijevoj obali rijeke Rajne, zauzima manje od 300.000 stanovnika. U Strazburgu se nalazi sjedište Europskog Parlamenta, Vijeća Europe i Europskog suda za ljudska prava.

Centar grada, Grande Île odnosno veliki otok je prvo središte nekog grada koje je od UNESCO-a dobilo oznaku Svjetske baštine. Istorija grada datira iz 12 godine pne , kada ga je osnovao rimski car August, brat cara Tiberija. Tada je to bila vojna utvrda s kampom koja se nalazila na limesu na Rajni. ragovi rimskih naselja su evidentni u današnjem planu grada.

U vrijeme Francusko-pruskog rata (1870), grad je teško oštećen od strane njemačkog artiljerije. Uništene su vrijedne relikvije, biblioteka, umjetnička galerija. Nakon rata, pokrajina Alsace pripojena je Njemačkoj. Zatim je vrijeme nakon Prvog svjetskog rata donijelo novu promjenu. Strasbourg i Alsace je pripojeni 1919 Francuskoj. U Drugom svjetskom ratu ponovo je bio dio Njemačke, a oslobađanjem grada 1944. godine ponovo se vraća u naručje Francuske.

Dakle, grad je postao simbol francusko-njemačkog sukoba i pomirenja. Kako smo spomenuli ovaj kraj je poznat kao glavno mjesto europskog pomirenja nakon 2. svjetskog rata. Zato Strasbourg ima svoju Europsku četvrt sa sjedištima najbitnijih stupova Europske Unije, ali ima i Jardin des deux rives, park koji povezuje dvije strane rijeke Rajne, francusku i njemačku, gdje ćete nerijetko sresti i rode, simbol grada i cijele regije.

Strasbour je grad koji je jako miran, ugodan za život sa mnoštvom znamenitosti koje možete obići. Postoji nekoliko stvari koje morate vidjeti kada odete u Strasbour. Šetajući se prema glavnom trgu doći ćete do Place du Marché-aux-cochons-de-lait, živopisnog trga sa mnoštvom restorana i terasa na kojima možete nesmetano uživati u pogledu na obližnju gotičku katedralu. Građena gotovo 400 godina, Cathédrale Notre-Dame-de-Strasbourg visoka 143 metara, je sve do kraja 19. stoljeća bila najviša crkva na svijetu. Danas se po visini nalazi na petom mjestu.

Ono što krasi Strasbour su razni trgovi. Jedan od najpoznatijih i najboljih je place Marché Gayot. To je trg koji izgleda kao da je iz nekog drugog grada, no upravo u tome i jest poseban. Treba spomenuti i trg Gutenberg sa spomenikom istoimenom tvorcu štamparskog stroja koji je ovdje proveo dio svog života. U neposrednoj blizini katedrale, s njezine lijeve strane, nalazi se Kammerzell, jedna od najljepših kuća u gradu, koja je gotovo cijela izrezbarena od drveta. S druge strane glavnog trga je Palais des Rohan, bivša biskupska palača, a gdje je danas smješteno nekoliko gradskih muzeja.

Grad ima oko 300 hektara parkova i vrtova, od kojih je glavni parc de l'Orangerie. Park se nalazi nasuprot Europske palače i u njemu se nalaze brojne atrakcije, kao: Zoološki vrt, uzgajalište roda i uređeno jezero na kojem se nalazi paviljon sagrađen 1804. u čast carice Jozefine. Ono na što vas moramo upozoriti su dosta visoke cijene. Istina je da su u Francuskoj cijene nešto veće nego u drugim dijelovima Europe, no Strasbour je još malo skuplji. No to je grad koji se ponosi svojom hranom i vinom, i smatraju da sve dobro treba i dobro naplatiti. Ako ste istinski gurman, sigurno ćete uživati, no ne morate se bojati za liniju, jer ćete te kalorije odmah otopiti jednom dugom šetnjom po uličicama Strasboura.Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »