Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comČuveni Eiffelov toranj - simbol Pariza

Objavljeno, 29.05.2014.

Sa svojim ukupnom visine od 324 metara dominira linijom horizonta u Parizu i jedan od glavnih simbola grada i Francuske . Čuveni Eiffelov toranj , otvoren jeza javnost 6. maja 1889, prije 125 godina. Toranj je od jedan od najposjećenijih spomenika na svijetu kojeg godišnje posjeti oko sedam miliona turista. Ova građevina je vjerojatno i najviše imitirani spomenik.

U svijetu postoji bezbroj njegovih replika, koje su manje ili više poznate.Među njima je i Petrin Tower koji se nalazi u Pragu, koji je po svojim dimenzijama pet puta manji od tornja u Parizu. Naprotiv, jedan od rijetkih primjeraka koji premašuje originalni toranj je Tokyo Tower koji dostiže visinu od 333 metara.

Izgrađen je prema projektu arhitekte Gustava Eiffel-a koji je ujedno i autor Kipa Slobode New York-u. Korišten je kao glavna kapija za ulaz u na Svjetsku izložbu povodom bilježavanja stogodišnjice Francuske revolucije 1889. godine. Toranj svojim izgledom podsjeća na oblik slova A i izgrađen je u lijevoj obali rijeke Seine u parku Champ de Mars. (Marsova polja).

Njegova arhitektura predstavlja radikalni raskid s niskim zgradama od kamena i cigle, koje su bile karakteristika Pariza. Zanimljivo je da je Eiffel, autor tornja, prvo nacrt za izgradnju ponudio Barceloni, godinu prije nego Parizu, ali su ga odbili jer je projekat bio preskup i nije se uklapao u gradske vizure. Nakon toga projekat je ponuđen Parizu. Kada je toranj sagradjen neki Parizani su smatrali da je ruglo i da ga treba porušiti. Danas se smatra se remek dijelom arhitekture u svijetu. Za postavljanje metalnih konstrukcija poslužila su na četiri masivna temelja čija je izgradnja počela 1. juli 1887. godne.

Prije same izgradnje, više od pedeset inženjera i crtača pripremilo je 5300 skica i crteža budućeg zdanja. Istovremeno radnici su u radionicama pripremali 18.000 montažnih dijelova, od kojih je toranj sastavljen. . Predstavljanje tornja javnosti pratilo je ispaljivanje dvadesetjednog topovskog plotuna. U prvoj godini rada jtoranj je posjetilo dva miliona ljudi. Stanovnicima Pariza, ova neobična zgrade u početku se nije sviđala kako zbog svojih dimenzija, tako i zbog oblika. Među kritičarima tornja bile su i poznate ličnosti, kao što su pisci Guy de Maupassant, Emile Zola ili Alexander Dumas mlađi.

Primat najvisočije zgrade na svijetu, ovaj toranj , koji je izgrađen na nadmorskoj visini od 33 metara , držao je do 1929, kada je u New Yorku završen neboder Chrysler Building koji je dostigao visinu od 318 metara . U to vrijeme, visina Eiffelovog toranja je bila 300 metara i 65 centimetara (kasnije je postavljena televizijska antena čime je dostigao visinu od 324 metra).

Toranj je 1909. godine trebao biti srušene zbog isteka odobrenja. U međuvremenu građevina je dobila na važnosti kao meteorološka stanica, a nešto polije toga postao je centar zračnog prometa i važan odašiljač radijskih i televizijskih signala.

Toranj ima tri platforme. Prva platforma je na visini od 57 m. Druga platforma postavljena je na visini od 115 metara, a treća na visini od 274 m. Prva i druga razina dostupne su liftom i stubama, dok je treća dostupna samo liftom. Prva i druga razina dostupne su liftom i stepeništem, dok je treća dostupna samo liftom. Tri noge zgrade kabla vožnje do prvog i drugog kata, četvrti noge stepenica za pješake. Iz drugom katu a zatim dovesti do trećeg kata liftova (dizala su izgrađena u 1899, deset godina nakon otvaranja tornja). Uz optimalnu vidljivost s vrha se vidi udaljenost od 67 kilometara.

Na njegovom održavanju i pratećim sadržajima uposleno je više od 500 ljudi. Posjetitelji tornja mogu se osvježiti ili pojesti nešto u tamošnjim restaurantima - Les Buffets, Altitude 95 i Le Jules Verne.Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »