Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.com



Pamukkale - čudo prirode u Turskoj

Objavljeno, 19.05.2014.

Pamukkale, čarobno mjesto koje će vam sigurno oduzeti dah i o kojem ćete dugo pričati. Pamukkale (turski “Palača od pamuka”) je atraktivan prirodni kompleks jedinstvenih mineralnih izvora u jugozapadnoj Turskoj, u blizini grada Denizlija.

Ovo čudo prirode, sastoji se od niza bijelih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nestvarno plave boje. Ovo područje se nalazi u dolini rijeke Menderes koje ima umjerenu klimu skoro cijele godine.

Dugo je oko 2,000, a široko 600 i visoko oko 160 metara. Tektonsko pomicanje tla u dolini rijeke Menderes je uzrokovalo potrese i izdizanje toplih izvora. Pamukkale imaju 17 izvora u kojima temperatura vode dostiže do 35°C do 100°C. Iz ovih izvora se voda koja je bogata mineralima prolijeva niz padinu stvarajući taloženjem minerala neobične oblike plitkih terasastih bazena.

Kada se približavate uzvišenju gdje se Pamukale nalaze, nemate osječaj da se tu ispred vas nalazi nešto izuzetno. Sve izgleda uobičajeno, a onda jednostavno, kao da je netko povukao crtu, smeđe stijene postaju bijele i takve su od vrha sve do dna. Slika kao iz bajke. Nije dozvoljen pristup svim dijelovima, čak se ne smije prići onim najljepšim središnjim jezerima, no i ono što je dopušteno čini ugođaj vrhunskim.

Ovo mesto nekada služilo kao lečilište ili ogromni spa u prirodi jer su blagotvorni uticaji tople vode bogate mineralima i te kako bili cjenjeni. Prema predanjima ovo mjesto nobične ljepeote posječivala je i egipatska kraljica Kleopatra kako bi u termalnoj vodi preporodila svoj ten. Stijenama i bazenima smije se pristupiti isključivo s bosim nogama.

Pamukkale ima samo dvije sestrinke pojave u svijetu od kojih je jedna u Kini, HuangLong (također pod zaštitom UNESCO-a) te špiljski kompleks Mammoth Hot Springs u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na vrhu ovog bijelog dvorca još je u 2. stoljeću prije Krista izgrađen antički grad Hierapolis. U njemu se nalaze ostaci raznih starorimskih građevina i spomenika, kao i lječilišnog kompleksa. U Hierapolisu se nalaze ostaci kupatila, hramova i drugih starogrčkih i starorimskih spomenika, te originalne ranokršćanske građevine, zbog čega je 1988. godine, zajedno s toplicama Pamukkale, upisan kao UNESCO-va svjetska baština.



Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »