Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comMalta - tri hiljade sunčanih sati godišnje, idelani uslovi za ronjenje i produkciju turističkog filma

Objavljeno, 07.05.2014.

Sa svojih 3.000 sunčanih sati godišnje i prosječnom temperaturom vazduha od 23 stepena - Malta priziva sve čežnje i želju za istinskim odmorom. Ovaj mali otok u Sredozemnom moru krasi predivan krajolik i dosta znamenitosti, privlači značajna imena filmske produkcije iz cijelog svijeta.

Smješten između evropskih i afričkih obala, Tunisa i Sicilije, Malta je najveći od otoka Malteškog arhipelaga koji se sastoji od otoka Gozo, Comino, Cominotto, St Paul i Filfla. Mnogo sunca, blagi povjetarci, neobično čisto more, gostoljubivi ljudi, znamenitosti, širok spektar vodenih sportova i luksuzna odmarališta je ono Malta uvijek ima za ponuditi turistima.

Obale Malte odlikuju kamenite uvale, sa dijelovima stijena koje izgledaju kao vrhovi stela namočene u čistu vodu mora. Plaže su uglavnom stjenovite, garantuju vam privatnost i predivan pogled. Zahvaljući svojoj ponudi namjenjena ljubitelima ronjenja, Malta je od strane ronilaca izabrana za najbolje mjesto za ronjenje u cijelom Mediteranu. Temperatura mora, odlična vidljivost mora čak i na dubini preko 30 metara, prihvatljive cijene, noćno ronjenje, podvodne staze različitih dubina i težine, mogućnost ronjenja sa obale ili uz upotrebu čamaca su samo neke od aktivnosti kojim je Malta privukla mnoge ljubitelje ove avanture.

Podvodna Malta je bogata je neobičnom florom i faunom, fascinantnog kolorita poznatih iz koje su bile teme mnogih naučnoistraživačkih dokumentarnih filmova. Obale i morske dubine Malte skrivaju niz turističkih atrakcija. Jedna od njih je 13 tona teška statua Isusa Hrista (Kristu tal-Baħħara) sa podgnutim rukama, koju je izradio poznati skulptor Alfred Camilleri Cauchi.

Spomenik se nalazi dva kilometra od obale Malte, na dubini od 35 metara pod vodom. U blizini se nalazi još jedna atrakcija za ronioce - olupinu broda The Imperial Eagle, koji je potopljen 1999. godine. Malta je sunčana kao i Hollywood, međutim sunčano vrijeme nije jedina stvar koja povezuje Maltu sa zvijezdama svjetske kinematografije. Na Malti su snimljeni mnogi svjetski filmski hitovi. Neki od njih su: Gladijator, Troja, Grof Monte Kristo, Popaj.... Utvrđenje na otoku Scebarras, bilo je scena za snimanje filma Pirati iz 1995 i Sudar titana (Clash of the Titans). U blizini utvrđenja nalazi se još jedna znamenitost po kojoj je Malta poznata u svijetu filma. To je glavna luka, „Grand Harbour” koja se pojavljuje u filmovima Alexander (2004 ) U - 571 (2000).

Malo dalje do centra grada nalazi se plaža Sidro u kojoj se nalazi posebna atrakcija sa djecu i roditelje, primorsko naselje u kojem se snimao film Popaj. To je zabavni park za djecu u kojem se izvode lutkarske predstave i priređuju različite edukativne igre. Za Maltu kažu da je muzej na otovrenom. Tamo možete posjetiti ostatke građevina stare 7.000 godina, upoznati se sa istorijom Feničana, Malteških vitezova, Britanskim uticajem, posjetiti dvorce, srednjovjekovne tamnice i mnogo toga još.... Glavni grad je La Valetta, nekada sjedište malteških vitezova. Do danas su očuvane stare gradske zidine i impresivna katedrale Svetog Jovana , koja predstavlja remek arhitekture La Valetta je istovremeno jedna od najvećih prirodnih luka na svijetu . Stoga ne čudi što je pod zaštitom UNESCO, sa nizom objekata na Malti, uključujući Megalitske malteške hramove i Hipogeum u Hal – Saflieni podzemnu prahistorijska megalitska građevina.Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »