Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comMadeira - raj na zemlji za ljubitelje plodova mora i planina

Objavljeno, 02.06.2014.

Otočje Madeira nalazi se 978 kilometa jugozapadno od Lisabona, odnosno 700 kilometara od afričke obale - u srcu Atlantskog okeana. Nastalo je prije više miliona godina kada je vulkanska aktivnost počela da oblikuju otoke, od čije raznolike ljepote zastaje dah. Čak se i bez pretjerivanja može nazvati raj na zemlji. Otočje Madeira se sastojii od otokâ Madeira (736 km²), Porto Santo (43 km²), Desertas (14 km²) i Selvagens (18 km²). Samo prva dva su naseljeni, dok su ostali prirodni rezervati.

Naziv otoka Madeira na portugalskom znači drvo. Otok je ime dobio upravo zbog šume koja dominira cijelim središtem otoka. Otok su otkrili 1419. godine portugalski moreplovci brodski kapetani João Gonçalves Zarco i Tristão Vaz Teixeira, kada su se nastojeći pronaći utošite od snažene oluje. sklonili na otok Porto Santo (Sveta Luka), kojeg su tako prozvali iz zahvalnosti zbog spasa od brodoloma.

Zanimljivo je predanje kako su Portugalci naselili ovaj otok..Kada su stigli na otak, zatekli su vrlo gustu vegetaciju i tropske šume. Da bi dobili obradivo zemljište, došli su na ideju: da zapale cijelo ostrvo. Vatra je gorela sedam godina, usput služeći kao svetionik moreplovcima. Kada je konačno sve izgorelo, došli su i naselili se i počeli da podižu vinograde na zgarištima.

Samo otočje najpoznatije je po turizmu naravno, ali i po vinu koje je popularno u Velikoj Britaniji. Postoje četiri vrste vina: Malvazija (slatka sa puno šećera), Boal (srednje slatko), Verdelho (polusuho) te Sercial (suho). Velika odlika ovog vina je što se može čuvati dugi niz godina, a da ne izgubi na svojoj kvaliteti. Madeiru odlikuje neverovatno bogatstvo prirode, fascinantni kontrast između strmih brda i morske obale i prijatno stanovništvo.

Glavni grad Madeire Funchal, proteže se po južnoj obali otoka. Funchal sa okolnim naseljima ima 150,000 stanovnika, a smešten je na jedinstvenoj lokaciji na ostrvu – širokom zalivu koji predstavlja delimično sklonište od jakih okeanskih struja i vetrova. Funšal je miran, šarmantan, i u velikoj meri lišen nametljivih suvenirnica, uličnih prodavaca i drugih udica za turiste. Atraktivni centar sa strmim ulicama i šarmantnim uličicama koje zavijaju na svakih par metara predstavlja izazov za pešake, ali svaki korak je vredan truda. Takođe, Funšal je poznat i kao rodno mesto poznatog fudbalera Kristijana Ronalda. Grad je podijeljen na nekoliko dijelova, pa su tako privatne kuće na istoku, a turistička zona na zapadu. Između toga, u središtu Funchala, oko avenije Arriaga, je povijesna jezgra grada. U njoj se nalazi nekoliko muzeja, povijesnih građevina i crkava. Svakako valja razgledati katedralu Sé, izgrađenu između 1490-ih i 1514., koja je ostala nepromijenjena sve od kolonizacije otoka.

U 16. stoljeću. počela izgradnja sistema kanala za navodnjavanje kojim je dovedena voda u područjima sa manje padavina. Danas ovi kanali koji se nazivaju Lavedas, služe kao mreža staza koje kada vjetar zapuše djeluju kao vodopadi i daju spektakularne poglede. Kako smo pomenuli Madeira je vrlo poznata po svom prirodnom okolišu, pogotovo po svojoj Laurissilva šumi, ostatku iz tercijara, koja se zbog toga nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Njezina privilegirana geografska lokacija i reljef daju Madeirinim otocima izvanrednu klimu s blagim temperaturama, koje variraju od 23°C ljeti do 17°C zimi, kao i temperaturom mora, koja se nikad ne spušta ispod 17°C.

Zahvaljujući klimatskim uslovima otok Madeira nazivaju otokom vječnog proljeća. Madeira poseduje 143 endemske vrste cveća specifične za ostrvo, i jedno od najboljih mesta da se uverite u bogatstvo flore je botanička bašta Monte Palace. Nalazi se u Monteu, brdovitom predgrađu Funšala na visini od 600m koja omogućava fantastičan pogled na grad. Ovo se važi dvostruko ukoliko se ka bašti zaputite žičarom: pogled na Funšal, čitavo ostrvo i zaliv je zaista spektakularan. Monte Palace tropska bašta sadrži veliko bogatstvo biljaka i cevća, jezerca i fontane, orijentalne bašte i kolekciju keramičke umetnosti. Plaže na Madeiri pokrivene su vulkanskim stenama i, iako vizuelno izuzetno lepe, pomalo su nepraktične. Dvočasovna vožnja trajektom severoistočno od Madeire dovešće vas do atraktivnog malog ostrva Porto Santo. Sa kilometrima prelepih peščanih plaža, Porto Santo je idealno mesto za odmor i beg od svakodnevnog stresa.Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »