Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comFrancuske Alpe ljeti

Objavljeno, 08.07.2014.

Nakon gužve na talijanskim autocestama, osobito oko Venezie i Milana, došli smo u planinski raj uz granicu Italije i Francuske. Već smo u Italiji sišli s autoceste i vozili kroz prekrasna planinska sela te nam se po ulasku u Francusku otvorio pogled na zelene, šumom prekrivene padine ispresijecane skijaškim stazama na kojima pasu bujne alpske krave.

Pokrajina Rhône-Alps, na jugoistoku zemlje, jedna od 22 kontinentalne pokrajine Francuske. Jedan od departmana je Savoie u kojem smo boravili.

Tignes Val Claret jedno je od pet naselja Tignes. Ostaci staroga sela Tignes potopljeni su umjetnim jezerom Lac du Chevril nakon Drugog svjetskog rata, kada su Francuzi na tom mjestu sagradili hidroelektranu. Danas, u blizini jedan drugoga, postoje dva sela: Tignes Les Brévières i Tignes Les Boisses te tri značajna ski resorta: Tignes Le Lac, Tignes le Lavachet i Tignes Val Claret objedinjena imenom Tignes. Tri skijališna naselja nastala su šezdesetih godina. Tignes je dio Espace Killya, svjetski poznatog kompleksa skijališta, podplaninskih željeznica i žičara. Kompleks je dobio ime po poznatom francuskom skijašu Jean Claude Killyu. Prostor kompleksa skijališta Espace Killy nalazi se na 1.550 – 3.450 metara nadmorske visine i ima 300 km skijaških staza, od toga: 50 crnih staza, 92 crvene, 122 plave, 44 zelene staze, 90 ski liftova s najvišim na 3 450 m nadmorske visine, dva podplaninska vlaka i još drugim zimskim pogodnostima, sa skijaškom sezonom do mjeseca svibnja, a na glečeru Grande Motte gotovo cijelu godinu.

Ljeti se ovdje možete skijati na glečeru Grande Motte (3.653 m). Do glečera, iz Tignesa, vozi Funiculare – podplaninski vlak, a zatim gondola. Skijaška sezona na glečeru traje od listopada do kraja kolovoza. Na glečeru je skijašima i snowborderima na raspolaganju 20 km staza i veliki snowpark. U blizini Tignesa, samo 6 kilometara dalje nalazi se Val d’ Isère, poznat po zimskim olimpijskim igrama održanima 1992. godine te po utrkama Svjetskog skijaškog kupa svakoga prosinca. Iako zvučnoga imena, Val d’ Isère nije zanimljiv ljeti, nema nikakvih osobitosti osim izuzetno skupih dućana odjeće, lokalnih domaćih proizvoda i preskupih dućana mješovite robe. 36 kilometara dalje nalazi se Val Thorens, a 50 kilometara od Tignesa, Chamonix-Mont Blanc podno Mont Blanca. Tu su u blizini i mnoga druga , prije svega, skijašima draga i poznata odredišta. Šezdesetak ih je.

Od 2010.godine, u Tignesu se, u ožujku, održavaju Winter X Games za snowbordere i "freestyle" skijaše. Do tada su se ove ekstremne igre na snijegu održavale samo u SAD. Područje Tignesa i njegove okolice zimi, istinski je raj za ljubitelje sportova na snijegu.

Ljeti je Tignes idealan za bicikliste, brdske bicikliste kojima je na raspolaganju 100 km uređenih staza po planinama, ljubitelje prirode i planina, alpiniste, penjače svih vrsta te zaljubljenike u ekstremne sportove. Pješačke staze su kvalitetno označene i nalaze se na visinama od 2.000 do 3.000 metara nadmorske visine. Iznad Tignes Val Claret-a nalazi se vrh Col du Palet (2 652 m) do kojega smo pješačili sat vremena i na samom je rubu Parc national de la Vanoise. Ono što je vidljivo na svakom koraku, besprijekorna je urednost, a uz staze su postavljeni koševi za smeće i natpisi o tomu kako se ponašati na planini. U Tignesu možete cijeli dan provesti baveći se sportskim aktivnostima. Osim pješačenja po planinama, možete jahati konje, uzeti poduku iz brdskog biciklizma, skakati sa skakaonice u jezero na skijama ili snowboardu, voziti standardni bicikl oko hotelskih naselja po uređenim stazama, veslati po divljim vodama, igrati golf, voziti skatebord u skate parku, otići na canynoning, paragliding, vožnju helikopterom ili se voziti automobilom i upoznavati okolicu.

Većina planinskih sela u Savojskim Alpama nude smještaj ljeti plijene pažnju mnoštvom cvijeća i posebnim planinskim, tradicionalnim ugođajem. Ceste su vrlo zavojite, ali je pogled sa svakog prijevoja prekrasan. Na svim cestama kojima smo se vozili susretali smo mnoštvo biciklista. Ovdje na biciklu možete vidjeti dječake, djevojke, mladiće i ljude u šezdesetim godinama kako bez puno napora savladavaju alpske uspone. Popularnost biciklizma je time veća što ovim cestama prolazi i dio rute Tour de Francea. Upravo je prijevoj Col de la Madeleine, još 1969. godine uvršten u rutu najpoznatije biciklističke utrke na svijetu. S prijevoja se vidi Mont Blanc.

Česti suputnici na Savojskim cestama bili su nam i bikeri. Čitajući bikerske forume, saznala sam da su ove ceste omiljene ljetne rute europskih bikera.

Bonneval-sur-Arc staro je selo u kojemu su ¸ sve kuće građene tradicionalnim načinom, svojstvenim za ovo područje. Krovovi su od kamenih ploča neravnih rubova, kuće su također od alpskog kamena i planinskog drveta. Svaka kuća ukrašena je mnoštvom cvijeća.

Selo koje nam se neobično svidjelo, a koje smo posjetili na preporuku direktora hotela u kojem smo boravili, jest selo Beaufort u kojem se proizvodi istoimeni sir. Posjetili smo tržnicu i kupili nešto različitih vrsta domaćih sireva. Izvrsnoga su okusa, osobito uz domaće crno francusko vino. Pekare su uredne i primamljivoga izgleda, a u selima poput ovoga nisu skupe kao uz glavne ceste, u kojima je cijena kroasana i do tri eura. Kruha ima u različitim oblicima i različitih vrsta, ali je sav kruh tvrde kore koja se mrvi. Kroasani su odlični. U suvenirnici možete kupiti ručno izrađene suvenire ili promatrati starijeg ljubaznog gospodina kako izrađuje i oslikava ukrasne predmete od drveta. Stanovnici većine sela na ovom prostoru ne govore engleski jezik, dok u gradovima stanovnici govore solidnu mješavinu francuskog i engleskog. Uglavnom smo uspješno dolazili do informacija.

Oko 150 kilometara od Tignesa nalazi se Annecy, grad na istoimenom jezeru. Annecy je turistički grad, prepun cvijeća i romantičnih, starinskih ulica. Nerijetko ga uspoređuju s Amsterdamom ili Veneziom zbog mnogobrojnih kanala koji prolaze starom jezgrom grada.U blizini Annecya nalazi se dvorac Menthon-St-Bernard iz 13. stoljeća, koji je do danas u posjedu iste obitelji, obitelji Menthon. Po povratku iz Annecy-a, posjetili smo muzej zvona Paccard u vlasništvu obitelji Paccard, a u neposrednoj blizini istoimene, u svijetu, poznate tvornice zvona.

Nakon prve nabavke namirnica u skupom Sparu u Tignesu, bili smo neobično veseli kada smo pronašli Lidl u, dvadesetak kilometara udaljenome mjestu. Uglavnom smo jeli u našem apartmanu, francuski standarno malenom za četveročlanu obitelj. U razgovoru s Francuzima saznali smo da se njihove prosječne obitelji snabdijevaju u Lidlu, jer su ostali dućani znatno skuplji.

Priuštili smo si jedno veče večeru u restorančiću u obližnjem Bourg-St-Mauriceu. Skromnu večeru s pićem platili smo 60 eura. Meso nije bilo osobitog okusa, najbolja je bila salata kakvu si u svakom restoranu možete složiti sami. Dobijete popis namirnica i sami bilježite što će vam staviti u salatu.

Napisala: Lidija Prpić, snimio: Petar Prpić
Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »