Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comŠetnja kroz Ekvador – Cuenca

Objavljeno, 12.05.2014.

Cuenca se smatra jednim od najelegantnijih gradova Ekvadora koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Cuenca, izvoro ime: Santa Ana de los cuatro ríos de Cuenca, odnosno "Sveta Ana od četiri rijeke Cuence") je glavni grad južne ekvadorske pokrajine Azuay i istoimenog kantona, nalazi se u dolini okruženoj vrhovima Anda. Smješten je u Ekvatoru, zemlji u kojoj se nalazi jedan od najznačajnijih rezervata biljnog i životinjskog svijeta na planeti. Posjetioci mogu uživati u različitim svečanostima, bogatstvu prirode i nakitu od zlata i dragulja.

Nalazi se na nadmorskoj visini od 2.500 m. Osnovan je 1557. godine prema smjernicama cara Karla V. U njemu možete imati priliku da se upoznate sa različitim kulturema, stilovima i otkriti jedan sasvim drugačiji način života. Mnoge atrakcije i značajni spomenici vremena nalaze vam se na dohvat ruke.

Samim tim obilazak grada predstavlja pravu avanturu. Sačuvane su mnogobrojne zgrade iz španjolskoga kolonijalnog doba. Stara katedrala Cuenca (Iglesia de El Sagrario) iz 1557. godine pretvorena je u prelijepi muzej. Nova katedrala Bezgrešnog začeća sa svojim plavim i bijelim kupolama, čija je gradnja počela 1880. godine još je jedna lokacija koja se ne propušta. Fasada je napravljena od alabastera ii mramora. Pod je prekriven ružičastim mermerom Njena kula pružiti če vam nezaboravan pogled na morski pejzaž.

Historijski dio grada, oduševiti će vas svojim šarmom, ljepotom, neobičnim stilom i arhitekturom. Dominiraju građevine nevjerojatne arhitekture s raskošnim pročeljima i i pozlaćenom detaljima. Mnoge znamenitosti grada ističu se svojom gradnioznošču i ljepotom kojom su kolonizatori nastojali fascinirati domaće stanovništo. Muzej Pumapungo još je jedna od lokacija gdje možete vidjeti velik broj zanimljivih izložbi. Sam grad je kao što se može naslutiti bogat crkavama, a samo do vas ovisi koliko čete ih posjetiti.. Ulaz u muzej kao i u sve galerije i spomenike kojim upravlja država je besplatan.

U gradu ima bezbroj zlatarskih radnji, prodavnica ručno pravljenih šešira i radionica za izradu suvenira. U roku od nekliko sati spretne ruke majstora izradiče vam zlatni nakit sa dragim kamenjem, slamnati šešir, goblen istkan na tradicionalni način .....U Ekvatoru nećete ostati uskraćeni za prirodne ljepote i bogatstvo životinjsih vrsta.

U zaštičenom području živi više od 1.500 vrsta vodozemaca i 500 vrsta riba. Tamo raste 2.274 vrste drveća. Lokalna plemena Huaorani raspoloženi su da turistima dočaraju običaje, svoju tradiciju i način života.

Ovo je prelijepa zemlja, divnih, gostoprimljivih ljudi iz koje ćete ponijeti nezaboravne uspomene.

Korisni linkovi

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »

Kalkulatori

U nekoliko klikova možete dobiti opceniti uvid u svoje tjelesno stanje

Izračunajte idealnu težinu i usporedite je s ciljevima koje ste sami sebi zadali. Svi podaci se izračunavaju na osnovu vaših unešenih podataka.

Podaci su informativnog karaktera »