Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.com

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru
Skokovi sa Starog mosta u Mostaru tradicionalno su takmičenje u skokovima u vodu koje se organizira svake godine krajem jula. Uključujući i 2013. godinu, dosad su organizirani 447 puta. Skokovi datiraju iz vremena gradnje samog mosta, ali prvi skok zabilježen je 1664. godine. 1968. ustanovljeno je formalno takmičenje i otada se održava svakog ljeta. Skokovi se izvode u 2 kategorije: na noge i na glavu (lasta). U skokovima na noge poželjno je da skakač prilikom ulaska u vodu napravi što manji pljusak (štrâp) dok je u skokovima na glavu obrnuto.


Domaljevačka tkanica - Domaljevac - Šamac
Domaljevačka tkanica je kulturno-sportska manifestacija međunarodnog karaktera koja se već nekoliko godina održava u organizaciji HKUD „Mladost“ Domaljevac. Okuplja čitav niz umjetnika i kulturnih društava iz Hrvatke, Mađarske, Vojvodine, Srbije i Bosne i Hercegovine. Osnovni cilj manifestacije je očuvanje folklornog stvaralaštva u bosanskoj Posavini.


Etnofest Neum
Hrvatski glazbeni festival Etnofest Neum, tradicionalno okuplja najpoznatija imena hrvatske glazbene scene. Etnofest u Neumu uz obilje glazbe koja njeguje glazbenu baštinu svog naroda i mnogim popratnim zbivanjima, pamti se i po opuštenoj atmosferi čemu svakako pogoduje i nenatjecateljski karakter festivala.


Posavsko kolo Odžak
Posavsko kolo manifestacija koja se održava sredinom kolovoza na području Općine Odžak. U svom bogatom programu objedinjuje veliki broj kulturnih, sportskih i privrednih događaja. Velikom broju stranih i domaćih gostiju, koji u to doba godine borave na ovim prostorima, putem izložbi, koncerata, i smotri folklora prezentira se dio kulturne baštine bosanske Posavine.


Ljeto na Sani
Tradicionalna manifestacija koja se održava svake godine u toku mjeseca jula u Sanskom Mostu. Sadrži mnoštvo različitih sadržaja koji će zadovoljiti sve ukuse. Tradicionalno započinje defileom najmlađih, mališana iz dječijeg vrtića koji se prošetaju Prijedorskom ulicom do ljetne pozornice i lokacije malog gradskog parka na rijeci Zdeni, za koje je svake godine priređena sladoledijada. U sklopu ove manifestacije održava se niz drugih aktivnosti: biciklističke trke, košarkaški turnir, motorijada, dani poljoprivrede, izbor najljepšeg dvorišta – „Nek mirišu sanske avlije“, skokovi sa sanskog mosta, izložba pasa te razne druge sportske aktivnosti, koncerti i sl


Skok u Kazan - Konjic
Međunarodno natjecanje u ekstremnim skokovima u vodu Skok u Kazan, održava se u julu u Konjicu na mjestu koje se od davnina zove Kazan, na plaži Stari pazar. Skače se sa stijene, 16 metara visoke u vodu, koja je u tom predjelu poprilično plitka i treba pogoditi upravo to udubljenje među stijenama, kazan.


Hašlamska nedjelja
Tradicionalna manifestacija - tradicija duga 137 godina koja se održava u Sanskom Mostu u mjesecu junu sa trajanjem od 2-3 dana. U sklopu manifestacije održavaju se folklorne izvedbe kao i sportska natjecanja, izložbe umjetničkih radova i sl. Tradicionalno se svake godine prilikom otvaranja manifestacije, imenuje novi gradonačelnik Starog Majdana kojem se predaje „ključ grada“.


Ljeto na Vrbasu
Najpoznatijia tradicionalna manifestacija u Banja luci, "Ljeto na Vrbasu", održava se u drugoj polovini jula na jednoj od najljepših rijeka na Balkanu, ispod zidina tvrdave Kastel u Banja Luci. U programu učestvuju književnici, glumci, kulturno-umjetnička društva, umjetnici, a u atraktivnom sportskom programu na rijeci Vrbas organizuju se trka dajak i kajak čamaca, rafting regata, skokovi sa gradskog mosta, preplivavanje Vrbasa, skokovi padobranaca, promocija aktivnosti sportskih klubova te kotlicijada.


Dani Musalle
Dani Musalle je kulturno-vjerska manifestacija koja se održava svake godine u prvoj sedmici mjeseca jula sa prigodnim sadržajima kulturnog, vjerskog i sportskog karaktera. Centralni događaj manifestacije je klanjanje džuma namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu. Na ovom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu. On je dao da se na ovome mjestu izgradi Musalla sa mihrabom, kako bi se mogli obavljati vjerski obredi na otvorenom. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države. Vrijeme održavanja: Prva sedmica u mjesecu julu


Dani mevluda i zikra - Blagaj
Ova manifestacija baštini veliku tradiciju bh. muslimana. Naglasak aktivnosti stavljen je na afirmaciju vjerskog nasljeđa i učenja. U okviru „Dana mevluda i zikra“ održavaju se javne tribine, predavanja, kao i tradicionalno okupljanje učenika bh. medresa. Centralnoj manifestaciji ispred Tekije u Blagaju prisustvuje više od 40.000 vjernika. Vrijeme održavanja: Maj.


Dani Ajvatovice
Ajvatovica je najveće dovište muslimana u Evropi i jedno od najstarijih u Bosni. Ajvatovica je duboko ukorijenjena u identitet Bošnjaka sa tradicijom dugom pet stotina godina. Smještena je u podnožju planine Šuljage i udaljena šest-sedam kilometara od starog grada Prusca, nekadašnjeg Akhisara (Bijeli Grad), izuzetno značajnog urbanog centra za vrijeme Bosanskog pašaluka. Današnja Ajvatovica se obilježava u vidu manifestacije "Dani Ajvatovice" širom Bosne, a posebno u općinama Srednje Bosne (Gornji Vakuf, Donji Vakuf, Bugojno, Travnik), dok se centralna manifestacija održava u Pruscu. Jubilarna, 500. manifestacija je održana u junu 2010.


Unski lađari - Bosanska Krupa
Prva utrka Unskih lađara dogodila se 1976. godine, i sve do danas se održava, te je postala tradicionalna turističko sportska manifestacija prepoznatljiva za Bosansku Krupu. Tradicionalne Unske lađe koje sportisti koriste specifične su za ovo područje i grade se po precizno utvrđenim propozicijama. Posadu ekipe Unskih lađara čine četiri veslača. Utrke se održavaju za različite kategorije (kadeti i seniori). Mjesec održavanja: juli. Lokacija: Crno jezero – Drveni most (centar) Bosanska Krupa


Rujanski susreti – Novi Travnik
Područje Srednje Bosne, tačnije Lašvanske doline, predstavlja prostor sa velikim kulturno-povijesnim naslijeđem i bogatom tradicijom, a sam Novi Travnik slovi kao grad sa mnogobrojnim manifestacijama koje se tiću već navedenog nasljeđa i tradicije. Manifestacija je smotra izvornog folklora članica Udruge Hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društva BiH.


Dani djevojačke pećine
Posjetioci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, posjećuju naselje Brateljeviće kod Kladnja, kako bi prisustvovali tradicionalnoj kišnoj dovi, ali i dovi za dušu djevojke, koja je, po vjerovanju vezanom za ovo dovište, prije više od pet stoljeća ušla u pećinu kako bi natočila vodu, ali iz pećine nikada nije izašla.


Ulicom Bišća
Kulturna manifestacija „Ulicom Bišća“ bila je i ostala kulturni brend Bihaća. Manifestacija je kulturni događaj u toku kojeg se održavaju promocije knjiga, izložbe, plesni nastupi, predstave, muzički nastupi i drugi slični događaji..