Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comSvečano otvoren 17 Teatar fest u Banja Luci

Objavljeno, 10.06.2014.

Pod motom “Svevremeni-savremeni”,u Narodnom pozorištu u Banjaluci, uz prisustvo mnogih visokih zvanica iz svijeta umjetnosti i politike, svečano je otvoren 17. Teatar fest “Petar Kočić”.

Između ostalih, publici se obratio i Ministar prosvjete i kulture entiteta Republike Srpske, Goran Mutabdžija, koji je rekao da pozorište ima ni malo lak zadatak da postavi visoke umjetničke standarde ostalim teatarskim kućama na ovom podneblju.

Prigodnom besjedom, manifestaciju je zvanično otvorio Ministar civilnih poslova BiH, Sredoje Nović, a nakon otvaranja premijerno je izvedena predstava „Lutkina kuća (Nora)“.

Predstava je rađena po klasičnom djelu Henrika Ibzena, u prevodu Ljubiše Rajića, režiju potpisuje proslavljeni reditelj Nebojša Bradić, koji po prvi put režira u NPRS, a glumačke role su dodijeljene već provjerenim glumačkim uzdanicama Narodnog pozorišta : Sandri Ljubojević, Borisu Šaviji, Zlatanu Vidoviću, Snježani Štikić, Ljubiši Savanoviću, Maji Kolundžija Zoroe i Belindi Božičković.

“Ibzen je prvi doveo u pitanje instituciju braka; on je prvi govorio o seriji očajnih brakova. Po tome on je prešao u ovo vrijeme i postao naš savremenik, zato što mi svakodnevno govorimo o pitanju slobode i individualnom izboru” , istakao je reditelj, govoreći o aktuelnosti ovog klasičnog djela.

Na ovogodišnjem festu, u takmičarskom dijelu, publika grada na Vrbasu moći će da odgleda predstave: „Čarobnjak“ (po tekstu Fedora Šilija) Narodnog pozorišta iz Sombora; „Mister Dolar“ (Branislava Nušića) Narodnog pozorišta Subotica; „Rođendan gospodina Nušića“ (Hasana Džafića, Lajle Kaikčija i grupe autora) Bosanskog narodnog pozorišta Zenica; „Trpele“ (Milene Depolo i Bobana Skerlića) Beogradskog dramskog pozorišta i „Čudo u Poskokovoj Dragi“ (Ante Tomića) Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Pored takmičarskog dijela, organizatori su pripremili i svakodnevni pateći program koji će činiti promocije časopisa, monografija, knjiga i drugih publikacija vezanih za pozorišnu umjetnost.