Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comDr. Tarik Ramadan: Post vas miri s vašim srcem

Objavljeno, 09.06.2014.

Prvi je dan ramazana i još jednom podsjećam da je najbolji način da razumijemo suštinu naše vjere povratak njenim osnovama i slijeđenje poslanika Muhammeda a.s., navodi u svom prvom dijelu Ramazanskih hronika dr. Tarik Ramadan , prenosi agencija Patria.

"Slijeđenjem Poslanika a.s. pronaći ćemo i vezu sa centralnom figurom monoteizma koju Kur´an ističe, a to je Ibrahim a.s., otac čovječanstva. „Vi ste narod Ibrahimov, on vas je nazvao muslimanima (Kur'an)“. Post je tradicija od Ibrahima a.s. On je bio prvi koji se odazvao Allahovom pozivu : „Kada mu je Gospodar njegov rekao pokori se, odgovorio je, pokoravam se jednom Bogu, Bogu svih svjetova (Kur'an).“ navodi dr. Ramadan.

On podsjeća vjernike da kada poste oni nastavljaju dugu tradiciju i vezu sa svojim praocem Ibrahimom, vraćaju se čistim korijenima čovječanstva i monoteizma - vjerovanja u jednog Boga.

"Upravo od Ibrahima a.s dolazi predavanje Bogu, ono što je u srži muslimana. Posteći slijedimo njegove korake" kaže dr. Ramadan.

On ističe u svojoj prvoj Ramazanskoj hronici i tri važne pouke posta i njegove povezanosti sa tom ljudskom tradicijom.

"Prvo, odazivanjem na post se mirimo sa svojim srcem i poistovjećujemo sa veoma starom tradicijom koja seže do Ibrahima a.s., a koju je nastavio Muhammed a.s. poslan kao milost svjetovima „A tebe smo, Muhammede, kao milost svjetovima poslali (Kur'an).“ Mi muslimani postimo kao što su i drugi narodi prije nast postili: „Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas (Kur'an).“ ističe on.

Na drugom mjestu, dr. Ramadan napominje da „post kao lični čin pojedinca“, sjedinjuje osobu sa univerzalnom pokornošću Bogu koja traje još od Ibrahima a.s. ili Abrahama.

"Treća pouka jeste da moramo razumjeti da se naš post, naše individualno iskustvo, pretače u zajednicu čovječanstva i u bratstvo među ljudima. Razmislimo o tome dok postimo" zaključuje dr. Ramadan na kraju poručujući: „Nikada ne zaboravite onima koje volite reći da ih volite!“

Dr. Ramadan, profesor na univerzitetu Oxford, Švicarac po rođenju, zbog svojih je progresivnih stavova i dubokog razumijevanja islama, postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih učenjaka u svijetu. Svoje ramazanske poruke, dr. Ramadan šalje kratkim video snimcima u kojima na jednostavan, ali razumljiv i praktičan način daje savjete vjernicima. Bh. novinska agencija Patria (NAP) će, svaki dan predstojećeg mjeseca ramazana, prenositi poruke dr. Ramadana.

Radiosarajevo.ba