Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comGöpteborgu, Švedska - Promovisan roman Midhata Ajanovića na švedskom

Objavljeno, 16.05.2014.

U Göpteborgu, u Litteraturhuset-u je održana prva od niza predviđenih promocija širom Švedske, najnovije knjige na švedskom Midhata Ajanovića Ajana. Riječ je o romanu “Salivanje strave” koji je na švedski preveo Đorđe Žarković, a izdavač je Unaforlag (www.unaforlag.se).

Roman Midhata Ajanovića “Salijevanje strave“ nije ratni roman niti roman o ratu. On donosi priču lociranu u vrijeme neposredno prije tog strašnog sukoba, opsade Sarajeva i uništavanja Bosne. U tom vremenu i ambijentu opisane su najtragičnije posljedice rata, onoga što se u stvarnosti dogodilo poslije.

“Salijevanje strave“ je priča o metaforičnom traganju za Dobrim koje je oličeno u fluidnoj, stvarno-nestvarnoj ličnosti jedne žene. Una je oličenje onoga što se u bosanskoj tradiciji često naziva Dobrom Dušom. Kod Ajanovića je Dobro poput vode, ne može se zadržati, nestaje i kad mu se čovjek približi tragajući za spasenjem.

Prvo izdanje izašlo je 2010. i potpuno rasprodano. Tri godine kasnije 2013, izašlo je hrvatsko izdanje kod izdavača ”Kvadrat”, Osijek.

Nakon švedskog očekuju se uskoro i njemačko i srbijansko izdanje.