Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comAmbasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Država Jadranka Negodić govorila na otvaranju izložbe „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ u Senatu Sjedinjenih Američkih Država

Objavljeno, 13.05.2014.

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Država Jadranka Negodić govorila je na svečanoj ceremoniji otvaranja izložbe pod nazivom „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ koja je 13. maja 2014. godine upriličena u Senatu Sjedinjenih Američkih Država, u organizaciji jevrejskog historijskog instituta Centropa.

Velikom broju prisutnih zvanica također su se obratili i senator Benjamin Cardin, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, specijalni izaslanik za pitanja Holokausta pri State Departmentu Douglas Davidson, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, ko-osnivač Milleinum Cities Initiative pri Columbia univerzitetu Susan M. Blaustain i direktor instituta Centropa Edward Serotta, kao uvodničar i moderator.

Govornici su kroz prizmu djelovanja La Benovalencije tokom troipogodišnje opsade Sarajeva govorili o vjekovnoj koegzistenciji i suživotu Bošnjaka, Srba, Hrvata, Jevreja i ostalih u Bosni i Hercegovini, kao trajnoj i univerzalnoj vrijednosti. Istaknuli su da su preživjeli Holokausta i njihove familije zajedno sa sugrađanima preinačili posljednju sarajevsku sinagogu u „Bosnu i Hercegovinu u malom“, odnosno u mjesto susreta, saradnje i uživanja u bogatstvu ljudi različitih vjerskih i nacionalnih osjećanja.

Izražena je velika zahvalnost za djelovanje La Benovalencije tokom opsade uz posebno isticanje njenog lidera Jakoba Fincija, kome nedvojbeno pripadaju velike zasluge jer su Jevrejska općina u Sarajevu i La Benovalencija bili otvoreni za sve Sarajke i Sarajlije bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost. Također, izražena je zahvalnost jevrejskoj humanitarnoj organizaciji JDC (Joint Distribution Committee) za pomoć La Benovalenciji, kao i svim građanima Sarajeva i BiH.

Na kraju je izraženo zadovoljstvo jer je multikonfesionalni i multietnički karakter bh. društva, koji je građen vijekovima, uprkos svim iskušenjima očuvan kao trajna kategorija i vrijednost u kojoj će buduće generacije u BiH imati priliku da uživaju.

Izložba „Survival in Sarajevo – The Story of La Benovalencija“ će na Capitol Hillu biti otvorena do 16. maja 2014. godine.