Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comPočela manifestacija 40. Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Objavljeno, 27.05.2014.

Početak manifestacije obilježila je promocija knjige "Aleksa Šantić u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar.

Kustos Muzeja Hercegovine Ibrica Dizdar u knjizi je predstavio građu iz svojih arhiva o Aleksi Šantiću. O Knjizi su govorili Ivan Kordić i Dijana Hadžizukić.

Tradicija Šantićevih večeri utemeljena je na bogato kulturno svaralaštvo stanovnika Mostara kroz stoljeća. "Da bi manifestacija trajala 40 godina mora imati trajne vrijednosti koje su je nosile sve ove godine", naglasio je direktor Muzeja Asim Krhan u pozdravnom obraćanju gostima.

Manifestacije se već duži niz godina održavaju pod pokroviteljstvom federalnog Ministarstva kulture i sporta, kao manifestacija od značaja za Federacije BiH.

Čast da otvori 40. Šantićeve večeri ukazana je ministru Salmiru Kaplan.

U sklopu Manifestacije sutra će biti otvorena izložba "Iz književnih i pozorišnih zbirki Muzeja" (Muzej književnosti i kazališne umjetnosti BiH). Posljednje večeri manifestacije bit će održana pjesnička večer uz akademika Abdulaha Sidrana, a u programu će sudjelovati i pjesnici Asmir Kujović (Sarajevo), Tanja Stupar - Trifunović (Banja Luka), Adisa Bašić (Sarajevo), Šejla Šehabović (Sarajevo), Adnan Žetica (Mostar), Almin Kaplan (Mostar), Senka Marić - Šarić (Mostar), Milo Jukić (Kreševo), Miro Petrović (Mostar), Darko Cvijetić (Prijedor).