Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comDusseldorf - Predstavljamo likovnog umjetnika Nedžada Durakovića

Objavljeno, 10.04.2014.

Nedžad Duraković rodjen 1976. god u Novom Pazaru. Trenutno živi i radi u Njemackoj. On je jedan od novih umjetnika koji spada u red onih umjetnika koji je otvoren za nove umjetničke forme, ali ne udaljavajući se od klasičnog slikarstva.

Njegove slike karakteristične su po razigranim bojama i linijama, tematiziranju osjecaja i pogleda koji ostave veoma jak utisak.

Slike, crtezi i grafike ovog mladog talentovanog umjetnika inspirisane su radovima sjajnih velikih majstora umjetnosti i tradicionalne Kineskog i Japanskog slikarstva.

U njegovim djelima može se primjetiti veoma jaka veza između starog i novog slikarstva, koja imaju notu folklorističkog i modernog kontinuiteta što ova ostvarenja čini unikatnim.Ekpresionizam, impresionizam i sumi-e slikarstvo su duhovno obuzele njegova djela, dok naročito istočna umjetnost bazira ljepotu posmatranog koji oblik daje u senkama i detaljima koji čine cijelo ostvarenje. Linije koje se ne zatvaraju i "praznina" koja čini i iskazuje da gledatelj postane dio djela su u svakom slučaju namjera ovog umjetnika. Estetska emocija i suptilne poruke su uzvišeni smisao koji vas prožima u svakom pogledu.

Trenutke u slici uhvaćeni i obuzdani da za vječnost budu pokazani. Sam umjetnik o svojim djelima da: "- Lakoca duha i teskoča duse su jedmo te isto, zavisi samo sa koje strane se posmatra, prvim ili drugim pogledom."

Ovaj slobodni umjetnik pokazuje da je u svim vremenima i predjelima najlepsi dar priroda i duh emocije koje čine tlo i bazu života svakog čovjeka na svijetu.

To je poruka koju oduševljeni umjetnici u širom svijeta vide u njegovim djelima, bilo da se nalaze u Japanu, Kuvajtu, Kini ili Americi. Taj Network (mreža) umjetnika dokaz je da je umjetnost jedini jezik i ideal koji svako u svijetu razumije i da je sve drugo prolazno.