Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comBanja Luka – Kardiogram bjekstva, proglašena za najbolju knjigu u 2013. godini

Objavljeno, 14.05.2014.

Ministar prosvjete i kulture entiteta Republike Srpske Goran Mutabdžija uručio književniku Predragu Bjeloševiću Godišnju nagradu Udruženja književnika tog entiteta za najbolju knjigu u 2013. godini.

U holu Narodne i univerzitetske biblioteke promovisano je drugo izdanje knjige “Kardiogram bjekstva” književnika Predraga Bjeloševića, koja je dobila Godišnju nagradu Udruženja književnika iz Banja Luke za najbolju knjigu u 2013. godini.

Nagrada se dodjeljuje po prvi put i ovom prilikom ju je Ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija, svečano uručio Bjeloševiću.

Ova pjesnička zbirka je podijeljena na tri veće cijeline „Tišina“ ,„Riječ, izgled, smisao“ i „Nama, u susret“, a umjesto predgovora i pogovora ima po jednu programsku pjesmu, što je čini kompoziciono zaokruženom i kompaktnom.

Bjeloševićeva poezija posjeduje specifičnu atmosferu, tematski je okrenuta ka iskustvenim fenomenima koje se podrazumijevaju, stvarnost se apstahuje, a unutrašnji emotivni svjet izbija na površinu, riječi se u pjesmi često gube ili prirodno petaču u interpunkciju, ostavljajući prostor metagovoru. Na taj način autor je stvorio osoben, vlastiti pjesnički izraz iniciran hipersenzitivnim doživljajem svijeta.

“Evo, upravo danas je objavljeno drugo, dopunjeno izdanje knjige „Kardiogram bjekstva“, i upravo zbog toga danas sam izuzetno srećan i zadovoljan, jer sam uspio da kroz malo povećanje formata knjige bolje uklopim neke pjesme koje su vizuelnog karaktera i dodam još tri nove pjesme koje su zaokružile knjigu i stavile tačku na „i“, jer sam osjetio da su ranije tu nedostajale; srećan sam jer ono što sam želio da kažem u ovoj knjizi funkcioniše besprijekorno”, rekao je autor.

O nagrađenij zbirci su pored autora govorili književni kritičar Nenad Milošević iz Beograda i književnik Ranko Risojević iz Banjaluke.