Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comRoman Nestali u stoljeću: Ivan Lovrenović dobitnik je nagrade Meša Selimović

Objavljeno, 24.09.2014.

Roman Nestali u stoljeću autora Ivana Lovrenovića nagrađena je ovogodišnjom nagradom Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2013. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, na 14. Međunarodnim književnim susretima Cum grano salis održanim u Međunarodnoj galeriji portreta Ismet Mujezinović u Tuzli.

”Nisam od onih koji su dobijali nagrade. Bilo ih je ali ne velikih i vrijednih, tako da ovu nagradu koju sam dobio u Tuzli smatram svojom prvom nagradom”, rekao je Lovrenović koji je u svom obraćanju podsjetio i na bolesnog pisca i prijatelja Irfana Horozovića koji je istu nagradu dobio prije 11 godina.

Nestali u stoljeću je knjiga pred kojom valja zastati i treba je ozbiljno shvatiti jer, kao rijetko koja, precizno i bolno jasno pripovijeda o teretima što ih teglimo kroz život.

Pored Lovrenovićevog romana, za ovogodišnju nagradu Meša Selimović takmičila su se još četiri romana: Gnusoba Svetislava Basare, Rod Miljenka Jergovića, Vrijeme se udaljava Mirka Kovača i Nađi me Damira Šabotića. Fena