Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comHalilovićeva knjiga objavljena u Turskoj

Objavljeno, 09.06.2014.

Izdavačka kuća “Šir den” iz Istanbula objavila je knjigu izabranih stihova “Izbrisane vijesti” novopazarskog književnika Enesa Halilovića.

Stihove je na turski jezik preveo Avdija Salković, a urednik knjige je poznati turski književnik Džengis Metin.

Nedavno je i Matica makedonska iz Skoplja objavila izbor iz Halilovićevog dela, a urednik ove knjige je akademik Risto Vasilevski.

Tokom ove godine ovaj novopazarski književnik je dobio stipendiju Traduki fondacije i PEN centra Bosne i Hercegovine, a u aprilu je bio gost grada Sarajeva na rezidencijalnom boravku.

Halilović je nedavno uvršten među 102 najbolja pisca u novijoj istoriji Srbije u izboru Narodne biblioteke Srbije.

Na tom spisku su, između ostalih, književnici: Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Miloš Crnjanski, Meša Selimović, Vasko Popa, Laslo Vegel, Miodrag Pavlović, Dušan Kovačević…

Enes Halilović je rođen 1977.godine u Novom Pazaru. Objavio je dve knjige drama, četiri zbirke poezije, dve knjige kratkih priča i jedan roman. Dobitnik je nagrada Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice, “Branko Miljković” i “Djura Jakšić”.

Pored toga, Halilović je 31.maja u Zaječaru primio nagradu Sergije Lajković za urednički rad u književnom časopisu Sent, konkretno za afirmaciju mladih stvaralaca.