Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comDanis Tanović dobitnik nagrade EU 'Prix MEDIA' u Kanu

Objavljeno, 17.05.2014.

Oskarom nagrađeni bh. režiser Danis Tanović je dobitnik nagrade EU Prix Media za 2014. godinu za svoj film "Šta gledaš?".

Radnja filma smještena je u Sarajevo i bavi se porastom kriminala i korupcije 20 godina nakon kraja rata u bivšoj Jugoslaviji. Radnja prati priču dvojice mladića koji se sukobljavaju s bratom najmoćnijeg gradskog kriminalca.

Nagrada Prix Media se dodjeljuje scenaristi i producentu filmskog projekta koji ima najbolji potencijal na box-officeu. Prethodni dobitnici su bili Asghar Farhadi 2012. i Thomas Vinterberg 2013. godine.

Dodjela nagrade Media Prix upriličena je 17. maja u sklopu Filmskog festivala u Cannesu, bh. redatelju Danisu Tanoviću, koscenaristi Peđi Kojoviću i producentici Amri Bakšić Čamo.

Nagradu je uručila Androulla Vasilliou, Evropska komesarka za obrazovanje i kulturu.

Tanović je najveći uspjeh ostvario 2001. godine kada je njegov prvi film "Ničija zemlja" nagrađen Oskarom. Scenario tog filma je proglašen najboljim na Filmskom festivalu u Canu iste godine.

Njegovo posljednje ostvarenje "Epizoda u životu berača željeza" je dobio nagradu žirija i Srebrenog medvjeda na 63. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.