Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comDruženju Bosanaca i Hercegovaca u Lillestrømu

Objavljeno, 25.07.2014.

Na posljednjem druženju Bosanaca i Hercegovaca u Lillestrømu, u kulturnom dijelu ovog skupa, koji postaje tradicionalan, nastupila je folklorna sekcija djece i omladine iz Haugesunda. Iako su uglavnom rođeni u Norveškoj, mladi su izveli nekoliko igara iz Bosne i Hercegovine, i oduševili prisutne. Predvodila ih je koreografkinja Emina Demo – Šabić, i sama još omladinka i aktivni igrač u ovoj sekciji. Ona je ljubav prema folkloru ponijela iz rodne Bosanske Gradiške.

- Dok sam živjela u Bosni, u mojoj rodnoj Gradišci 2006. je počela sa aktivnošću folklorna grupa i ja sam joj se priključila, priča Emina. Inače, folklor je moja velika ljubav još od malih nogu.

Jedna druga, mnogo ozbiljnija i važnija ljubav, dovela je Eminu ovdje na sjever, u Haugesund. I od tada, nije trebalo puno vremena da se pridruži folklornoj sekciji, koja je formirana pri udruženju «Behar». Okupila se grupa djece, njih oko petnaestak i kola su krenula…

- Naši članovi vole da dolaze na probe i da uče naše igre, kaže Emina. Imamo i veliku podršku roditelja, posebno majki, koje djecu usmjera-vaju u sekciju, i hvala im na tome. Šteta je što je malo dječaka zainteresovano za folklor, pa su uglavnom članice djevojčice.

Inspiracije za koreografije Emina nalazi na internetu.

- Nastojim «pokupiti» sve što je vrijedno i to prilagoditi našim uslovima.

A da to dobro radi pokazao je aplauz doživljen u Lillestrømu. Biće i bolje ako se ostvare planovi koje ima, prije svega formiranjem orkestra, kako bi se riješio problem muzike. U željama je i formiranje dramske sekcije, sve s ciljem da se u svim oblastima održi naša tradicija i ovdje na sjeveru Evrope.

Emina namjerava da u Sarajevu završi i jednokratni kurs za koreografe, što će omogućiti da program sekcije bude još potpuniji.

Fahro Konjhodžić 08/07/2014, Norveška