Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.com

Sarajevo Film Festival SFF
je jedan od najprominentnijih filmskih festivala u jugo-istočnom dijelu Evrope. Održava se svake godine od 1994. u Sarajevu i ima prosječnu posjetu od oko 100.000 ljubitelja filma. Sarajevo Film Festival – sa svojim akcentom na najnovijoj filmskoj produkciji iz regije, dugometražnim i kratkim igranim, te dokumentarnim filmovima, posvetama značajnim regionalnim filmskim stvaraocima i koprodukcijskim marketom CineLink – predstavlja najznačajnije mjesto susreta svih filmskih radnika iz regije, kao i ključnu tačku umrežavanja i upoznavanja sa mogućnostima koje ovaj region može ponuditi. Glavna nagrada festivala je Srce Sarajeva. Mnogi poznati gosti dolaze u Sarajevo. Za večinu od njih se sada vec može reči da su prijatelji Festivala,a neki od najpoznatijih su: Agnes B., Alfonso Cuaron, Anthony Minghella, Mike Leigh, Bono Vox, Coolio, Nick Nolte, Carol Bouquet, Enki Bilal, Gerard Depardieu, Jafari Panahi, John Malkovich, Peter Mullan, Vanessa Redgrave, Willem Dafoe,...


Baščaršijske noći
“Baščaršijske noći” su najveća kulturna manifestacija, odnosno ljetni festival kulture, u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Održavaju se svake godine od 1- 31. jula na raznim otvorenim prostorima Sarajeva i sa centralnom pozornicom na platou preko puta zgrade Vijecnice. Tokom mjesec dana održi se 40-50 raznih kulturnih programa koje vidi cca 150.000 posjetilaca. Programi su raznovrsni: Opera, balet, pozorišne predstave, rock koncerti, sevdalinke, likovne izložbe, književne veceri, programi za djecu, koncerti, ozbiljne i zabavne muzike, filmske predstave, folklor... "Bašcaršijske noći" uvijek počinju 1. jula tradicionalnim "Bečkim koncertom", odnosno koncertom Sarajevske filharmonije uz učešce dirigenta i umjetnika iz Beča.


Internacionalni festival Sarajevo "Sarajevska zima"
Internacionalni festival Sarajevo Sarajevska zima" je tradicionalni susret umjetnika i građana svijeta. Prva sezona festivala "Sarajevska zima" realizovana je od 21.12.1984 do 6.4.1985. godine. Za dvadeset i dvije godine postojanja Festival je postao neodvojiv dio života grada i njegovih stanovnika. U toku 1026 dana "Sarajevske zime" izvedene su 2.763 razlicite predstave i izložbe sa više od 2. 831.000 posjetilaca i 24.300 ucesnika. Festival "Sarajevska zima" održava se bez prestanka tokom svih proteklih godina i postao je simbol slobode, stvaralaštva i upoznavanja sa različitim kulturama i civilizacijama svijeta.


Dani hrvatskog filma - Orašje
Dani hrvatskog filma je kulturna manifestacija, koja traje 10 dana u Orašju i kao što ime kaže u Orašju se premijerno prikazuju hrvatski filmovi proizvedeni u toj tekučoj godini, prije festivala u Puli, tako da je Orašje u te dane kao mini Hollywood, pošto veliki broj hrvatskih glumaca dođu u Orašje. Sam Ivo Gregurevic, glumac koji je osmislio manifestaciju, zajedno sa svojim sumještanima i uz svesrdnu pomoč Hrvatske matice iseljenika, Općine Orašje i Posavske županije, nije se nadao da ce ova smotra prerasti u jednu veliku tradiciju za cijelo ovo područje. Gregurevic Dane hrvatskog filma stavlja odmah iza Sarajevo Film Festivala. Filmovi u Orašju se prikazuju upravo poslije završenog Pulskog festivala i prije predstavljanja u većim hrvatskim gradovima.


Internacionalni Festival prijateljstva - Goražde
Centralni događaj turističke ljetne sezone je tradicionalni "Internacionalni festival prijateljstva", koji se održava pod sloganom: "prijateljstvo, druženje, igra i zabava". Ovaj festival, koji traje od 01. do 10. augusta, predstavlja sintezu različitih kulturnih dešavanja iz velikog broja evropskih zemalja, gdje moto ovog festivala dobija puni smisao i postiže željene efekte. "Internacionalni festival prijateljstva" okuplja brojne prijatelje Goražda iz cijele Evrope, a sječanje na dobar provod i festivalski duh živi do narednog festivala.


Mediteran Film Festival u Širokom Brijegu
Mediteran Film Festival je festival dokumentarnog filma koji se svake godine početkom septembra održava u Širokom Brijegu. Dane filma krasi jedinstvena atmosfera – mješavina opuštenosti, zabave, ritma i filmova. Festival je stoga zakratko postao ljubimcem filmskih radnika i publike. Festival je pokretač novih odnosa u svijetu kulture. U proteklih nekoliko godina stvoren je ambijent u kojemu se nitko ne osjeća stranim, manje vrijednim ili manje pozvanim biti dio ovog događaja.


Međunarodni kazališni festival - Mala Eksperimentalna Scena Sarajevo MESS
Festival se smatra jednim od najznačajnijih kazališnih manifestacija u jugoistoćnoj Europi. Prvi put pokrenut 1960. godine, festival je ponovo zaživio nakon stanke prouzročene sukobom 1992-1995 u Bosni i Herecegovini, dobivši medunarodni status 1997. godine. Prema riječima organizatora, festival je poznat zbog svoje "tradicije raznolikosti, nekonvencionalnosti i predanosti duhu kazališta". Osim BiH, od balkanskih zemalja na festivalu su zastupljeni Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Rumunjska, Srbija i Turska. Ostale zemlje koje sudjeluju su Njemačka, Mađarska, Italija, Litva, Poljska i Španjolska.


Sarajevo Jazz Festival
Kao i proteklih godina organizatori u glavni grad BiH dovode mnoštvo zanimljivih muzičara koji dolaze is cijelog svijeta Održava se u oktobru i svojim sadržajem u mnogome dopirnosi kulturnom i zabavnom životu Sarajeva. Na festivalu su nastupali poznati izvodači iz SAD, Norveške, Kanade, Turske, Bosne i Hercegovine, Libana, Francuske, Njemačke i Portugala.


Festival scenskih umjetnosti Bihačko ljeto
Festival scenskih umjetnosti Bihacko ljeto, je jedan segment većeg broja manifestacija koje se odvija u organizaciji Opcine Bihač, od pocetka juna do sredine septembra. Sastoji se od niza kulturno-umjetničkih, sportskih, ekoloških i privrednih sadržaja. Centralni događaj je Internacionalna Una regata, koja se održava krajem jula uz ucešce više od 1.000 aktivnih zaljubljenika u Unu i uzbudenja koja donosi avantura na ovoj krajiškoj ljepotici.


Neum Festival animiranog filma NAFF
Studio Neum je prije nekoliko godine pokrenuo školu crtanog filma u Neumu kroz koju je do sada prošlo veliki broj djece iz BiH. U kamp se ciljano pozvaju talentirani srednjoškolci iz cijele Bosne i Hercegovine i to uglavnom iz umjetnickih škola. Svake godine u prvom mjesecu djeca se okupljaju u Neumu i tokom sedam dana prolaze kompletan tečaj crtanog filma. Pod tečajem se podrazumjevaju: osnove crtanja, teoretska spoznaja, praktični rad na knjizi snimanja, layoutu i animaciji te kompjuterska edukacija. Cijeli ovaj projekt od prošle godine prati i festival animiranog filma na kojem se prikazuju najbolji filmovi svjetskih autora. Tečajeve su vodili istaknuti majstori animiranog filma iz Hrvatske, BiH i Srbije.


Festival BH. drame
Festival bosanskohercegovačke drame nesumljivo predstavlja najznačajniju međunarodnu manifestaciju u Zeničko-dobojskom kantonu i jedna je od najznačajnih kulturnih događaja u BiH iz oblasti teatarske umjetnosti. Festival bh. drame je jedini nacionalni festival koji koncepcijski afirmira i promovira domači tekst i bosanskohercegovačkog dramskog pisca, dajući tako svoj nemjerljiv doprinos razvoju produkcije u kulturi i ukupnog umjetničkog stvaralaštva u zemlji. Organizator Festivala je Bosansko narodno pozorište Zenica.


Festival Kaleidoskop Tuzla
Festival Kaleidoskop je međunarodni festival savremene umjetnosti mladih, koji okuplja umjetnike savremene umjetnosti iz čitave Evrope. Festival je nastao 2009. godine, kao jedna od aktivnosti u okviru projekta Culture II, projekta koji su, zajedno sa Općinom Tuzla, realizirali Grad Bologna i Univerzitet Bolonja (Odsjek za obrazovne nauke „Giovanni Maria Bertin“). Projekat ostvario značajne rezultate, među kojima je i nastanak Kaleidoskopa - Međunarodnog festivala savremene umjetnosti mladih.


Tuzla film festival – južnoslavenskog filma
Tuzla film festival je nastao kao potreba za obnavljanje osječaja kolektiviteta i pripadnosti jednoj zajednici, mogucnosti upoznavanja i stvaranja socijalnih veza, te vraćanje kvalitetnim društvenim vrijednostima. Festival nastoji omogućiti mladim izražavanje u kreativnoj industriji i razvijanje umjetničkih sloboda.


Festival elektronske muzike - Lunar Zenica
Festival bosanskohercegovačke elektronske muzičke scene na kojem etablirani DJ-evi i producenti koji imaju priliku predstaviti se široj bosanskohercegovačkoj javnosti, posebno ljubiteljima elektronske muzike. Festival omogućava razmijenu iskustva, znanja te nastoji omogućiti bolje veze među samim muzičarima.


Mostar Summer FEST - Festival Urbane Glazbe
MOSTAR SUMMER FEST je glazbeni festival koji u dva dana trajanja okuplja respektabilna imena regionalne glazbene scene raznih urbanih žanrova. Festival je zamišljen kao cjelodnevno kulturno događanje uz naglasak na večernje nastupe bendova s idejom da postane prepoznatljiv događaj na regionalnoj karti koncerata.


Festival Melodije Mostara
Melodije Mostara je jedan od najvažnijih festivala pop muzike u regiji. Od 1995, održava se svake godine u mjesecu aprilu/travnju i sastoji se od natjecanja za najbolju pjesmu u svim kategorijama. Jedan dio takmicenja posvecen je najmladima pod nazivom Dječiji festival Melodije Mostara.


Demofest Banja Luka
Demofest je najveći pop/rock demo festival u balkanskoj regiji, na kojem se takmiče neafirmisani muzički sastavi koji žele da predstave svoj autorski rad i kandiduju se za Demofest nagrade. Cilj festivala je afirmacija muzičkog stvaralaštva, te unapredenje muzičkih i kulturnih normi novih generacija. Festival se održava svake godine tokom mjeseca jula u Banjaluci. Prvi Demofest održan je 2008. godine, ugostivši 36 takmičarskih bendova iz 5 zemalja i više od 20.000 posjetilaca tokom 7 dana trajanja festivala. Demofest se održava na tvrđavi Kastel.


Međunarodni festival animiranog filma Banja Luka
Međunarodni festival animiranog filma održava se u organizaciji Asocijacije za vizuelne umjetnosti Fenix art i predstavlja istorijski kontinuitet filmske animacije u Banjoj Luci, koja svoje korijene i pocetke ima u bivšem Majskom festivalu animiranog filma.


TKT-FEST - Dani akademskog teatra
Međunarodni teatarski festival „TKT-FEST - Dani akademskog teatra“ u organizaciji Teatar Kabarea Tuzla. Jedinstvena, međunarodna, teatarska manifestacija okuplja teatre, teatarske umjetnike i studente Akademija, kako iz BiH, tako i iz ostalih zemalja regije, a i šireg europskog prostora.


Mostarsko proljeće – Dani Matice hrvatske Mostar
Kulturna manifestacija, Mostarsko proljeće - Dani Matice Hrvatske, predatavlja bogat program kulturnih događanja koji u proljeće animiraju Mostar ali i druga bosnaskohercegovačka mjesta (Sarajevo, Banja Luka, Bugojno, Prozor/Rama, Šćit, Međugorje, Konjic, Čapljina, Stolac, Rotimlja, Buna). Program organizira i vodi hrvatska zajednica i predstavlja događaje, zaista za svačiji ukus: koncerte klasičnei pop muzike, teatarske i lutkarske predstave, izložbe, filmske dane, večeri poezije itd.


Andrićevi dani Travnik
Kulturna manifestacija „Andrićevi dani“ utemeljena je u Travniku 1976. godine. Kulturni i umjetnički programi unutar Manifestacije u najvećem dijelu tematiziraju u različitim formama književno djelo i životopis Ive Andrića. Program manifestacije sastoji se od književnih, znanstvenih, izložbenih, kazališnih, likovnih, glazbenih i ostalih događaja.


Slovo Gorčina Stolac
Manifestacija Slovo Gorčina koja se od 1971. godine održava svake godine u Stocu i na nekropoli stečaka Radimlja, osmišljena je u svrhu promocije bosanskohercegovačke kulturne baštine koja je stvorena na tlu BiH. Manifestacije obuhvata predstavljanje različitih sadržaja od muzike, filma, poezije, historije, filozofije i drugih oblika izražavanje ljudskog duha. Održava se u Stocu, rodnom mjestu Maka Dizdara po čijoj pjesmi Gorčin je ova manifestacija i dobila ime.


Mostarska liska
Mostarska liska je festival komedije Bosne i Hercegovine kojeg je pokrenulo Narodno pozorište u Mostaru 1991. godine. Inicijator Festivala je bio režiser Ahmet Obradović. Prvi festival održan je od 11-17. maja 1991. godine. Zbog rata u Bosni i Hercegovini Festival se nije održavao sve do 2004. kada je reanimiran na inicijativu glumca mostarskog Narodnog pozorišta Šerifa Aljića. U okviru Festivala dodjeljuju se nagrade "Velika liska" i "Mala liska".


Šantićeve večeri poezije Mostar
Kulturnu manifestaciju "Šantićeve večeri poezije", sa višedecenijskom tradicijom očuvanja uspomene na pjesnika Aleksu Šantića, organizuje mostarski gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo "Gusle" iz Mostara.


Dani Zaima Muzaferije - Visoko
Tradicionalna manifestacija koju u spomen na rahmetli Zaima Muzaferiju organizira UG “Ars TRAGOVI” godinama okuplja vrhunske stvaraoce, a umjetnici svojim djelima odaju poštovanje velikanu bh.glumišta, a istovremeno i čuvaju sjećanje na Zaima Muzaferiju. Mjesto je to kulturnih susreta, gdje se održavaju promocije kataloga, razne izložbe, pozorišne predstave, kao i okrugli stolovi te premijere najnovijih filmova u Visokom.