Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comSaradnja Željeznica FBiH i Željeznica Turske

Objavljeno, 13.05.2014.

Javno preduzeće Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine potpisalo je s preduzećem Državne željeznice Republike Turske memorandum s definiranim uslovima za bolju saradnju u oblasti željezničkog prometa.

Ovaj memoranduma o razumijevanju potpisali su u ponedjeljak u Ankari generalni direktori željezničkih preduzeća Federacije BiH i Turske Nijaz Puzić i Sulejman Karaman.

''Memorandum koji predstavlja nastavak i proširenje dugogodišnje uspješne saradnje dvaju preduzeća potpisan je u prisustvu predsjednika Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića te predsjednika Republike Turske Abdulaha Gula, što svjedoči o ozbiljnosti namjera za čvršće povezivanje ekonomije i privrede dviju zemalja, uključujući i željeznički promet te željezničku industriju', navodi u današnjem saopćenju preduzeće Željeznice FBiH.

U Memorandumu su predsjednici željezničkih uprava, Puzić i Karaman, izrazili namjeru za uspostavu saradnje u oblasti osmišljavanja, dizajniranja, proizvodnje i održavanja željezničkih vozila, uzimajući u obzir postojeće aktivnosti i ciljeve za održivi razvoj, ali i uključenje u tu saradnju nadležnih javnih i privatnih institucija Turske i Bosne i Hercegovine.

Dva željeznička preduzeća će zajedno postaviti ciljeve za podršku saradnji po pitanju zajedničke proizvodnje između trećih firmi s kojima već imaju saradnju, uzimajući u obzir mogućnost za korištenje u saobraćaju modernih električnih i niskoprofilnih električnih dizel vozova, navedeno je također u saopćenju Željeznica FBiH.

Puzić i Karaman su dogovorili da će istražiti mogućnosti saradnje u vezi s proizvodnjom, održavanjem, popravkom, nabavkom materijala, tehničkom pomoći i menadžmentom u okviru željezničkih projekata čija je implementacija u toku ili je planirana prvenstveno u zemljama Srednjeg Istoka i Zaliva te Evrope, Azije, Afrike, kao i u ostalim zemljama.

Saradnja između Državnih željeznica Republike Turske i Željeznica FBiH počela je 1997. godine, kada je tursko preduzeće iznajmilo od federalnog 19 elektrolokomotiva. Ugovor o najmu produžavan je svake godine, s tim što su mijenjani broj lokomotiva i uslovi najma. Posljednji ugovor o najmu potpisan je 28. augusta 2013. godine, a odnosi se na osam elektrolokomotiva za potrebe Turskih željeznica u narednih 12 mjeseci, što ima pozitivne finansijske efekte za ŽFBiH. Turci su zainteresirani za najam dodatnih šest elektrolokomotiva te su aktivnosti u vezi s tim projektom započele.

Razgovarano je i o najmu devet talgo garnitura Turskim željeznicama, a u aprilu ove godine raspisan je međunarodni tender na koji su ŽFBiH aplicirale, saopćeno je iz tog preduzeća.