Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comTuzla, Banovići i Živinice u novom projektu energetske efikasnosti REELIH

Objavljeno, 21.05.2014.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša TK i gradonačelnici Tuzle, Banovića i Živinica su izrazili interes za učešće u novom projektu energetske efikasnosti. Projekat zajednički finansiraju Habitat for Humanity International i USAID. Svečana ceremonija razmjene memoranduma o razumijevanju između svih predstavnika će se održati 22. maja 2014. u 11:00 u Centru za Energetsku Efikasnost u Tuzli (SPKC Mejdan).

Projekat stambene energetske efikasnosti za kućanstva sa niskim prihodima (REELIH) ima za cilj unaprijediti energetsku efikasnost u stambenom sektoru. Projekat nastoji razviti pristupačna finansijska rješenja, tako da energetska unapređenja mogu priuštiti i kućanstva s niskim prihodima. Nakon pokretanja, ovaj model će doprinijeti poboljšanju zaštite okoliša i potrošnje energije u Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku, gotovo 20% bruto domaćeg proizvoda zemlje se troši na energiju, što je puno u usporedbi s 6% u SAD i oko 5% u zemljama Evropske Unije. U isto vrijeme, rastuće tarife za električnu energiju i plin uvećavaju redovne troškove građana. Bosna i Hercegovina može ublažiti ovaj trend smanjenjem potrošnje energije u zgradama kolektivnog stanovanja.

"Drago mi je primijetiti da kantonalne i općinske vlasti prisutne danas direktno doprinose iniciranju procesa unapređenja zapošljavanja, zaštite okoliša i potrošnje energije u svojim gradovima. Građani trebaju konkretne primjere koji pokazuju da se investiranje u mjere energetske efikasnosti isplati”, navodi Thomas Rojas, Direktor Ureda Ekonomskog razvoja pri USAID-u.

U svakoj od općina učesnica u projektu će se primijeniti mjere energetske efikasnosti na jednoj pilot zgradi. Vlasnici stanova će moći doći do dogovora ne samo o vrsti mjera energetske efikasnosti koje žele implementirati na njihovoj zgradi već biti spremni da sufinansiraju mjere ako je potrebno uzimanjem kolektvinih i/ili individualnih kredita. Projektom će odbori etažnih vlasnika biti osposobljeni te dobiti potrebne informacije kroz skrojeni program obuke na temu energetske efikasnosti stambenih zgrada. U konačnici će se vlasnicima stanova pomoći da odaberu građevinske i nadzorne firme kao i firme za energetski pregled zgrada.

"Mi u Habitatu smatramo da ima dosta neiskorištenog potencijala u domenu finansiranja stambene energetske efikasnosti. Da bi se postigle stvarne uštede energije praćene zaštitom okoliša trebamo omogućiti da mjere energetske efikasnosti postanu dostupne građanima. Radimo na animiranju svih aktera iz raznih sektora u regiji da se ovo postigne", navodi Joachim Ramakers, voditelj REELIH programa, Habitat for Humanity za Evropu, Bliski Istok i Afriku.

REELIH je regionalni projekat koji se trenutno implementira u BiH i Armeniji. Habitat for Humanity i USAID žele kroz REELIH Projekat pokazati da postoje validna tržišna rješenja primjene mjera stambene energetske efikasnosti za kućanstva sa niskim prihodima.

Do danas je vlada Sjedinjenih Američkih Država preko Agencije za Medjunarodni Razovj USAID obezbijedila 1,6 milijardi dolara pomoći za potporu ekonomskom, demokratskom i socijalnom razvoju BiH.