Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comPoslovni forum u Podgorici

Objavljeno, 21.05.2014.

Crna Gora ima puno potencijala, i austrijske kompanije mogu svoj kapital ulagati u ovu zemlju, poručeno je danas na crnogorsko-austrijskom poslovnom forumu.

Crna Gora ima puno potencijala, i austrijske kompanije mogu svoj kapital ulagati u ovu zemlju, poručeno je danas na crnogorsko-austrijskom poslovnom forumu, koji je održan u Podgorici, javlja dopisnik Anadolu agency.

Forum je okupio veliki broj austrijskih preduzetnika, a svoje izlaganje imao je i predsjednik Republike Austrije Hajnc Fišer, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik Fišer je izrazio zadovoljstvo dobrim odnosima između dvije države, napominjući da je to uslov za saradnju u biznisu.

“Politika i biznis su dvije različite oblasti, ali imaju dosta toga zajedničkog. Zato, ako postoji dobra saradnja na političkom planu, velika je vjerovatnoća da će biti i saradnje u biznisu“, kazao je Fišer i dodao da će Austrija pomoći da Crna Gora u razumnom roku završi pregovore oko članstva Crne Gore u EU.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, pozvao je austrijske kompanije da ulažu u Crnu Goru.

“Za deset godina ulaganja u Crnu Goru, od 2003. do 2013. godine, austrijske kompanije su investirale 394 miliona eura u našu zemlju. Zahvalni smo zbog tih ulaganja. Takođe, vrlo smo zainteresovani za ulaganje austrijskog kapitala u oblast turizma, posebno zimskog, kao i ulaganja u energetski sektor”, kazao je Vujanović.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković kazao je austrijskim preduzetnicima da su sve investicije koje su dolazile u Crnu Goru, uglavnom odlazile u uslužni sektor.

“Očekujemo u narednom periodu više ulaganja kroz investicije, u realni sektor, budući da naša zemlja ima značajne prirodne predispozicije za njihov razvoj”, kazao je Mijušković. On je poručio da investitori prepoznaju Crnu Goru kao perspektivnu destinaciju, a projekti koji su apsolutno realni i odnose se na turizam, energetiku i saobraćajnu infrastrukturu procjenjuju se milijardama eura.

Kristof Lajtl, predsjednik Privredne komore Austrije kazao je da je upoznat da Crna Gora nema naftu i gas, ali da zna da ima puno hidro potencijala.

“Zainteresovani smo za investicije u hidroelektrane. Druga oblast je infrastruktura. Znamo da će Crna Gora uskoro početi izgradnju autoputa. Biće potrebno izgraditi puno tunela, a Austrija ima dobre stručnjake za tu oblast. Takođe, spremni smo ulagati i u turizam”, poručio je Lajtl.

Privredna komora Crne Gore i Privredna komora Austrije potpisale su sporazum o saradnji.