Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comVlada FBiH preuzima proizvode mljekare Milkos iz Sarajevu za robne rezerve

Objavljeno, 21.05.2014.

Federalna vlada pozitivno je odgovorila na apel kojim je mljekara „Milkos“ d.d. Sarajevo tražila da robne rezerve FBiH preuzmu mlijeko u tetrapaku i meki bijeli sir feta.

Kako je obrazloženo, „Milkos“ pojačano otkupljuje mlijeko, osim od svojih kooperanata, i od drugih farmera čije se mljekare ne mogu probiti do njih. Stoga „Milkos“ prihvata i prerađuje i ovo mlijeko kako ne bi propalo.

Pojačan otkup dovodi do gomilanja proizvoda u „Milkosovom“ skladištu, a njihov izlaz nije adekvatan količinama primljenog mlijeka, te bi zbog toga otkup od drugih farmera mogao biti obustavljen.

Rok trajanja mlijeka u tetrapaku je četiri, a feta sira šest mjeseci, što omogućava lakšu podjelu tih proizvoda u ugroženim područjima.

Vlada je, ujedno, odobrila da Federalna direkcija robnih rezervi, uz saglasnost Federalnog štaba civilne zaštite, osim sira i mlijeka, nabavi hranu, higijenske potrepštine, agregate za struju i stočnu hranu. I ovi proizvodi bi bili upućeni na ugrožena područja.