Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comIndonežanska firma Wings šansa za Ditu i Likval

Objavljeno, 24.05.2014.

Predstavnici firme „Sayap Mas Utama - Wings“ iz Indonezije prošle sedmice održali su sastanak sa predstavnicima dvije firme Dita iz Tuzle i Likval Sarajevo kako bi vidjeli stvarne mogućnosti tih kompanija, kazao je Fuad Šabeta, ambasador BiH u Indoneziji za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

- Predstavnici WINGS'a nakon izvršenih analiza odabrali su dvije kompanije koje su željeli posjetiti, nakon što su dobili podatke za ukupno šest firmi iz BiH koje su bile zainteresirane za saradnju. U kontaktima koje su imali predstavnici ambasade Bosne i Hercegovine u Džakarti sa predstavnicima WINGS'a, pokazan je interes za tržište Evrope, kroz investiranje i kupovinu nekih fabrika u Bosni i Hercegovini – kazao je Šabeta.

Podsjećamo, indonežanska firma WINGS najveći je proizvođač higijenskih proizvoda na aktivnom tržištu jugoistočne Azije. Upošljava nekoliko hiljada radnika i djeluje već 60 godina. Započeli su prvo sa proizvodnjom sapuna i drugih proizvoda za higijenu, a svoj rad proširili su i na prehrambenu industriju.

- Iz dosadašnjih kontakata sa predstavnicima WINGS-a potpuno je jasno da postoji veliki interes za investiranje, odnosno kupovinu jedne od fabrika, koja bi bila samo početak za dalja ulaganja u razvoju proizvodnje deterdženata, sredstava za čisćenje i njegu, a u nekoj narednoj fazi i razvoja prehrambene industrije. Mislim da se radi o želji da se u BiH instalira centar za Evropu ove firme – kazao je Šabeta za Patriu.

On je dodao i da je tokom ovih kontakata bio prisutan i ambasador Indonezije u BiH, a ovi biznismeni posjetili su i Petu međunarodnu investicijsku konferenciju (SBF 2014).

indikator.ba