Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comGoogle najskuplji svetski brend

Objavljeno, 21.05.2014.

Najskuplja svetska marka prema listi BrandZ TOP 100, agencije Millward Brown ove godine je Google.

Njegova vrednost je dostigla 158,8 milijardi dolara i u odnosu na prošlu godinu je povećana 40 odsto, prenose svetske agencije.

Google je tako prestigao Apple, koji je na čelu liste bio prethodne tri godine.

Poziciju Google ojačao je uspeh na polju pametnih telefona. Njegov sistem Android dominira na masovnom tržištu a u najvišoj kategoriji je jedini realan konkurent Apple-u iPhone.

Iako Google na operativnom sistemu "android" ne zarađuje direktno, jer ga besplatno daje na korišćenje proizvođačima mobilnih telefona, to je za njega ipak garancija budućih prihoda. Svake godine se oko sto miliona korisnika kupovinom novog telefona sa Google-vim sistemom čvrsto vezuju za njegove usluge, prenose mediji.

Vrednost marke Apple se sa prošlogodišnjih 185,1 milijardu dolara snizila na 147,9 milijardi dolara. Međutim, vrednost tog brenda je od 2006. godine povećana 824 odsto. Vrednost firme na berzi je u istom periodu porasla 759 odsto.

Slično je i sa Google, čiji brend je za proteklih devet godina skočio 139 procentnih poena više nego tržišna vrednost kompanije.

Iz studije takođe proizilazi da 100 najvrednijih svetskih marki ima ukupnu vrednost 2,9 biliona dolara, što je dvostruko više nego što su vredele 2006. kada je Millward Brown prvi put napravio listu.

Prvih deset mesta su zauzele firme iz SAD. Iza Google i Apple nalaze se IBM, Microsoft, McDonald's , Coca-Cola, Viza, AT&T, Marlboro i Amazon.