Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comU Kozarcu otvorena najmodernija farma krava

Objavljeno, 11.05.2014.

Jusuf Arifagić, biznismen iz Norveške, porijeklom iz Kozarca kod Prijedora, prije dvije godine šokirao je bh. javnost odlučivši otvoriti u Kozarcu modernu farmu crvenih norveških goveda, koje spavaju na madracima i slušaju muziku radi dobivanja kvalitetnijeg mesa. Jusuf je u ovaj san investirao šest miliona maraka, a odnedavno je stiglo i prvih sto goveda.

Na Jusufovoj farmi u Kozarcu krave spavaju na madracima, slušaju muziku i češljaju ih, zbog čega je ona popularno nazvana "Hotel za krave". U moderno opremljenim halama sve se odvija automatski - regulira se temperatura, jačina svjetlosti i čiste trake. Sistem je u Norveškoj već dokazao da u ovakvim uvjetima krave daju i bolje mlijeko i kvalitetnije meso.

Arifagić kaže da planira norveška goveda izvoziti, a osnovni motiv mu je vraćanje života u rodni Kozarac i zapošljavanje povratnika.

Osim povratnika Bošnjaka, u centru za uzgoj norveškog govečeta zaposleni su i mještani okolnih prijedorskih sela, a pretpostavlja se da će mnogi s farmom sarađivati i kao kooperanti.

Dosadašnjom realizacijom su zadovoljni donatori iz Norveške, pa planiraju i otvaranje mljekare.

Do sada je uloženo šest miliona maraka i zaposleno 25 radnika. Smješteno je 100 grla, do marta očekuje se još 400, a do kraja 2015. godine ukupno 5.000 grla i zapošljavanje pet stotina radnika.