info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comLinz - Vecer predavanja i diskusije "Žena - žrtva rata"

Objavljeno, 15.09.2014.

U cjelosti prenosimo poziv Centra savremenih inicijativa - CSI Austrija na predstojeću manifestaciju koja će se održati u Linz-u, 19. septembara 2014. (petak) u 19:00 sati.


Postovani,

srdacno Vas pozivamo na sljedecu priredbu:

Vecer predavanja i diskusije

Zena - zrtva rata


Da bi se cuo glas, mora se prekinuti sutnja


19. septembar 2014. (petak) u 19:00 sati Central Linz (Landstraße 36, 4020 Linz)


Referenti:

Bakira Hasecic (zrtva psiho-fizicke torture iz Visegrada i predsjednica udruzenja “Zena - zrtva rata”)

Edina Rizvanovic (zrtva psiho-fizicke torture iz Doboja)

Sefik Hurko (muska zrtva psiho-fizicke torture iz Rogatice)


Pozdravno obracanje: Gerda Weichsler-Hauer (druga predsjednica parlamenta G. Austrije)

Pozdravno obracanje: Mr. Selma Hergic (clanica Predsjednistva CSI-a Austrija)

Voditeljica: Mr. Dagmar Andree, MBA (Predsjednica Kuce zena u Lincu)

Prevoditeljica: Mr. Grozdana Bulov

Priredba Centra savremenih inicijativa - CSI Austrija u saradnji sa Volkshilfe, migrare i Drustvom bh. pisaca u G. Austriji

Uz srdacnu podrsku: Ministarstvo vanjskih poslova R. Austrije, Austrijsko drustvo za politicko obrazovanje, Pokrajina Gornja Austrija, grad Linc, Austrijski savez sindikata, udruzenje NUR Linc, udruzenje „Djerzelez Alija i Hrnjica Mujo“ Linc, Bosnjacka omladina G. Austrija i Pakt za raznolikost u G. Austriji

Medijski partner: Gornjoaustrijske vijestiUdruzenje "Zena - zrtva rata"

Osim cinjenice da se trenutno u javnosti rijetko govori o zlocinima silovanja u toku rata, zrtve psiho-fizicke torture u Bosni i Hercegovini su jos uvijek u vrlo losem polozaju: kao svjedoci u sudskim procesima nisu adekvatno zasticene, u drustvu gotovo da nisu primjecene i priznate, nedostaje im medicinske, psiho-socijalne i finansijske podrske. Takva situacija je zrtve dovela do toga da se samoorganiziraju,

tj. da osnuju udruzenje koje ce raditi na poboljsanju polozaja zrtava u drustvu - tako je nastalo udruzenje "Zena - zrtva rata" u Sarajevu.

Sa zeljom da podrze udruzenje "Zena - zrtva rata" kao i kampanju „Silovane zene podrzati i priznati kao zrtve rata“, organizatori su se odlucili u Lincu (Linz)prirediti vecer predavanja i diskusije sa zrtvama psiho-fizicke torture iz Bosne i Hercegovine. Tom prilikom ce zrtve dobiti platformu za javni razgovor o onome sto su prezivjele, o njihovim potrebama i trenutnoj situaciji.

Silovanje kao ratna strategija

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu pocinjena su mnoga silovanja. Iako se zrtve i zlocinci nalaze na svim zaracenim stranama, vise studija i izvjestaja otkrivaju jedan fenomen: u velikoj vecini slucajeva zrtve zlocina silovanja pripadaju bosnjackom narodu, dok su velika vecina pocinioca velikosrpski nacionalisti.

S tim u vezi, pravnica i aktivistica za ljudska prava Helga Wullweber navodi da su zlocini silovanja velikosrpskih snaga imali za cilj psihicko unistenje bosanskih zena i muskaraca, kao i njihovih porodica.

Te snage su silovanje koristile u svrhu etnickog ciscenja, to im je bila ratna strategija sa ciljem osvajanja terena (prosirenja zivotnog prostora).

Buduci da mnoge zrtve torture jos uvijek sute o tome, tesko je govoriti o njihovom tacnom broju. Jedan, od strane EU finansirani, istrazivacki projekt "Poboljsanjepolozaja zena - zrtava rata u bosanskohercegovackom drustvu", je rezultirao bazom podataka u kojoj se nalaze imena od preko 20.000 zena - zrtava silovanja (pretpostavlja se da taj broj doseze i do 50.000 zrtava).

Iako su mnogi logori u kojima su silovane zene (ali i muskarci) bili poznati, UN-Komeserijat za izbjeglice i Internacionalni crveni kriz dugo vremena nisu ucinili nista po pitanju zastite zrtava.

Ovaj projekt treba doprinijeti evropskoj kulturi pamcenja, odnosno ponuditi mirovnu platformu za obradu ratne proslosti i prevladavanje posljedica rata, sto je preduvjet za pravedan i trajan mir.

Molimo Vas da ovu obavijest objavite ili je proslijedite do osoba koje bi ona zanimala (letak se nalazi u prilogu). Hvala!

Srdacno,

Predsjednistvo CSI-a Austrija

Centar savremenih inicijativa Austrija - CSI je nosilac Gradjanske nagrade Evropskog parlamenta (EP)

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »