info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comIskustvo stvori učitelja

Objavljeno, 23.09.2014.

Savez bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj

Predstavnici udruženja iz regije jugozapad te predstavnik oblasti Skåne okupili su se u Landskroni 13. i 14.septembra na ” Seminaru o mentorstvu”.

Seminar je održan u saradnji sa NBV-om u hotelu „Öresund“, dok je večernje druženje bilo u udruženju „Ljiljan“.

Predsjednica Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj, Azra Jelačić, pozdravila je prisutne naglasivši da joj je posebno drago da vidi ovoliki broj mladih na ovom seminaru. Azra Jelačić je održala i uvodno izlaganje za ovaj seminar. Mentorstvo znači da iskusna osoba podučava i usmjerava manje iskusnu osobu da bi mogla samostalno obavljati zadatke za koje se ona priprema. Mentor je tu da inspiriše i ohrabruje nove članove da nađu svoju ulogu u udruženju, da im bude uzor i vođa, učitelj i savjetnik. Pružanjem pomoći i podrške članovima koji su spremni da se angažuju u radu udruženja, mentor je i sam spreman da prihvati nove izazove i nove ideje.

Da bi ovaj mentorski rad bio uspješan potrebno je dobro definisati ciljeve. Ono što se treba uraditi je da se utvrdi stanje na početku i na kraju programa i da se taj rad vrijednuje. Da bi ovo uspjelo potrebno je da se ima i podrška okruženja.

Predavačica Azra Jelačić je zamolila prisutne da postave pitanja na koja žele dobiti odgovore. Nakon seminara u Norrköpingu napraviće se zajednički seminar na kome će se dati odgovor na ova pitanja.

Predstavljanjem rada udruženja počelo je i upoznavanje učesnika seminara. Za svaku pohvalu je da su se u četiri udruženja angažovali mlađi članovi i preuzeli odgovorne zadatke. To su: Ajdina Selimagić iz ”Bosna” Borås, Amel Mulalić iz „Behara“ Angered, Kenan Jašarspahić iz BKD „Sarajevo“ Malmö i Amel Hamzagić i Amel Mujagić iz ”Gnosjö 2000”.

Na temu „ Stalne aktivnosti Saveza - šta je dobro a šta može biti bolje“ najviše je govora bilo o Saveznoj smotri. Bilo je novih/starih prijedloga da se smotra podijeli na dva dana tako da igrani i muzički dio bude jednog dana a govorni drugog kao i da Smotra ne bude takmičarskog karaktera. Zamjerki je bilo i da u isti folkloristi nastupaju i za juniorsku i za seniorsku selekciju. Ono što je zaista potrebno je da se za svaku Smotru pripremi večernja zabava za omladinu.

Takođe je rečeno da trebaju seminari za koreografe, vođe dramskih sekcija i slično.

Interesantnih prijedloga bilo je kako pomoći udruženjima da privuku mlađe članove. Iz udruženja „BiH“ Gislaved Amela Klinac je iznijela prijedlog da udruženja budu kao „fritidsgårdar” jer je to jedan od načina da se omladina okupi. Kad budu već došli, onda im treba postaviti pitanja šta oni žele i šta je potrebno da bi se oni angažovali u radu udruženja.

U subotu naveče učesnici seminara posjetili su udruženje „Ljiljan“. Predsjednik udruženja Husein Novljakovićpredstavio nam je ovo udruženje koje je izrazito aktivno na prikupljanju humanitarne pomoći. Samo u zadnjoj akciji prikupljanja pomoći za nastradale u poplavama u BiH prikupljeno je preko 110.000 kruna i poslana su dva šlepera humanitarne pomoći. Vrijedne žene ovog udruženja su spremile izvrsnu večeru sa bosanskim specijalitetima. Juniorke u folklornoj sekciji odigrale su kolo za koje je koreografiju napravila Almina Durić.

Seminaru su prisustvovali: Edina Omanović, Bahra Konjević, Amela Klinac, Nazmija Konjević (“BiH” Gislaved), Ajša Cerić, Izeta Burazerović, Feko Pendek, Muharem Numanspahić (“Ljiljan” Växjö), Amel Hamzagić, Amel Mujagić (“Gnosjö 2000” Gnosjö), Kenan Jašarspahić, Almin Okić, Ferisa Ramić (“BKF Sarajevo” Malmö), Sada Ožegović, Mirsada Bošković (”BiH” Kristianstad), Djurdjica Mustafa, Sabina Ramić (”BiH” Värnamo), Mujo Metaj, Hatka Ustamujić, Zineta Hadrović (”Aktivitets centar” Halmstad), Senad Kojić (”Sedef” Halmstad), Amel Mulalić, Jasmina Turan, Amela Mulalić (”Behar” Angered), Ajdina Selimagić, Selma Beganović, Almedina Sačić, Jasim Selimagić (”Bosna” Borås), Agan Smajlagić (”Vrbanja” Malmö), Šećo Jakubović (”BiH 92” Trelleborg), Husein Novljaković, Lutvo Kadrić, Edina Kurtagić, Senada Gigović (”Ljiljan” Landskrona), Biba Begić, Hajrudin Zukanović (”Una” Skövde) i Ferid Suljanović („Bosanska Krajina“ Malmö ).

Seminaru je prisustvovao i predstavnik Oblasne organizacije Skåne Asim Cerić kao i predstavnica NBV-a Skåne Alma Mešić.

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »