info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comKulturno blago: Stećci zvanično nominovani za zaštitu UNESCO-a

Objavljeno, 01.07.2014.

Ministri kulture Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije predali su generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj dokumentaciju o zajedničkom kulturnom naslijeđu Nominacioni dosjei Stećci koji predstavlja do sada jedinstveni primjer zajedničke saradnje navedenih država na očuvanju kulturnog blaga te je istovremeno i zvaničan zahtjev da se srednjovjekovni nadgrobni spomenici uvrste u svjetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a, javlja Anadolu Agency.

Na sastanku s Bokovom dogovoreno je i da se naredne godine, pod okriljem Regionalnog savjeta za saradnju (RCC), održi samit šefova država regiona koji će u potpunosti biti posvećen kulturi i očuvanju kulturne baštine. Time bi se saradnja u oblasti kulture podigla na najviši međudržavni nivo, saopćeno je iz RCC-a.

Generalni sekretar RCC-a Goran Svilanović istaknuo je da kultura nije samo jedan od temelja identiteta već da je i potencijalni generator novih radnih mjesta, posebno u oblasti turizma i izvoza.

Ministar kulture Republike Srbije Ivan Tasovac zatražio je od Regionalnog savjeta za saradnju da pomogne u revitalizaciji mreže nacionalnih muzeja u regionu, jer u ovom trenutku više takvih muzeja ne radi.

(Anadolija)

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »