info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comKOMEMORACIJA ŽRTVAMA GENOCIDA U SREBRENICI

Objavljeno, 11.07.2014.

U Memorijalnom centru Potočari danas je ukopano još 175 žrtava genocida kojeg su srpske snage počinile u julu 1995. godine u Srebrenici, zaštićenoj zoni UN-a. U nekoliko dana nakon 11. jula vojska pod komandom generala Ratka Mladića pobila je više od 8.000 civila. Današnjoj dženazi i ukopu prisustvovalo je više od 20.000 ljudi.

Nakon klanjanja dženaze obavljen je ukop žrtava genocida, njih 175 koji su identificirani ove 2014. godine i čiji ukop su prihvatile porodice stradalih.

Naime, veliki broj nekompletnih tijela i dalje se nalazi u prostorijama gdje su vršene identifikacije, a porodice čekaju da u novootkrivenim masovnim grobnicama budu pronađeni dijelovi tijela njihovih najbližih, pa da ukopaju kompletan skelet.

Nakon današnje komemoracije u Potočarima je smiraj duši našlo 6.241 žrtva genocida.

Najmlađa žrtva koja je danas ukopana je Senad Beganović, koji je u trenutku smrti imao 14 ipo godina. Najstarija žrtva srpskih snaga pod komandom Ratka Mladića, koja je ukopana ovog c11. jula je Hurem Begić, koji je imao 79 godina kada je stradao u genocidu.

Tri porodice ukopale su danas po tri člana porodice.

KLANJANA DŽENAZA ZA 175 STRADALIH U GENOCIDU

U Memorijalnom centru u Potočarima klanjana je dženaza za 175 stradalih u genocidu. Dženazu namaz predvodio je reisu-l-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U Potočarima je Kavazović držeći hutbu kazao da u ovim danima traži od Boga da tuga bude nada, osveta bude pravda, majčina suza bude molitva i da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

U toj je hudbi reis Kavazović je pozvao da prestane praksa veličanja zločinaca i zločina koje su počinili.

“Pozivam ljude u BiH da odbace veličanje zločinaca i poricanje zločina. Nikakav im dobra ni sreće to neće donijeti. Umjesto takvih djela koja prkose svakom ljudskom dostojanstvu i demonstriraju civilizacijsku sramotu pomozimo da se dostigne pravda i da žrtve prožive dostojanstven život”, istakao je reisu-l-ulema Kavazović.

Namon dženaze članovi porodica stradalih došli su do tabuta i iskopanih mezara, kako bi ukopali svoje najdraže, stradale u genocidu koji su počinile snage VRS-a u julu 1995. godine.

POČEO VJERSKI DIO PROGRAMA

U Potočarima je u toku vjerski dio programa koji je počeo učenjem Kur’ana.

Nakon vjerskog dijela programa, uslijedit će džuma namaz i ikindija namaz te klanjanje dženaze-namaza. Iznošenje tabuta od Musalle do mezarja i čitanje imena žrtava genocida predviđeno je u 13.45 sati, a u 14.50 sati je učenje na kaburima.

KOMEMORACIJA ZA ŽRTVE GENOCIDA

Počela je komemoracija za 175 žrtava genocida. Nakon obraćanja načelnika Općine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je i predsjednik Organizacionog odbora, izveden je Srebrenički inferno.

Polaganjem vijenaca i cvijeća odata je počast nevinim žrtvama genocida u Srebrenici.

Cvijeće i vijence položile su brojne delegacije iz političkog života BiH i međunarodnog kora, te predstavnici mnogih udruženja, organizacija te vjerskih i vojnih struktura.

Pored predsjedavajućeg i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Željke Komšića, počast žrtvama su polaganjem cvijeća odale i delegacije niza zemalja, među kojima Sjedinjenih Američkih Država, Saudijske Arabije, Francuske, Iraka, Njemačke, Rumunije, Grčke, Španije, Makedonije i Švicarske.

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »