Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.com21,5 Milion hitne norveške pomoći

Objavljeno, 25.05.2014.

Katastrofalne poplave u domovini pokrenule su većinu Bosanaca i Hercegoavca koji žive u Norveškoj u jedinstvenu akciju prikupljanja pomoći stradalim područjima. Ovom prilikom, ne čekajući upute trome birokracije iz domovine, većina patriota se angažovala vođena jedinstvnim instiktom - pomoći ugroženima u domovini na svaki mogući način. Ništa manje nije važno dodati da su angažovani i norveški prijatelji, mediji i humanitarne organizacije, koji su se priključili ovim aktivnostima. - Gledajući slike katastrofe u BiH, ja sam pokrenula grupu na facebook stranici koju sam nazvala “Hjelp Bosnia-Hercegovina”, priča Sandra Kablar, agilna mlada Bosanka, jedna od onih koja je, među prvima, počela ove aktivnosti u Norveškoj.

Stupila sam u kontakt sa Crvenim križom u Sarajevu i zamolila ih da mi daju informaciju na koji način se može donirati pomoć, nakon čega su mi odmah dali detalje o uplati donacija putem bankovnog računa. Prva objava za humanitarnu akciju prikupljanja pomoći počela je već 17. maja. Fb stranica je svaki minut imala sve više i više članova (danas ih ima preko 400 i dalje samo raste), glas se širio i mnogi su izrazili želju da pomognu u akciji.

Uz to, preko fudbalske organizacije koju od ranije poznajem, stupila sam u kontakt sa jednim Norvežaninom za kojeg sam znala da može da mi pomogne da napravim sms-kampanju. Razlog tome je bio prvenstveno da se pokuša prikupiti novčana pomoć drugim kanalima, jednostavnost u davanju pomoći putem mobilnog telefona, a ne samo preko Crvenog križa. 24 sata nakon toga, sms-kampanja je postala aktivna. “Støtt Bosnia” na broj 2105, bila je objavljena putem fb stranice “Hjelp Bosnia-Hercegovina” i mnogim sms-porukama da bi ljudi saznali za nju. Ponosno mogu reći da je sms-kampanja donijela jako pozitivnih i brzih rezultata, gdje je do sada prikupljeno 60.000 kruna za samo tri dana.

- Smatrala sam da je veoma važno da se svi uključimo, a da to ipak bude, na neki način, uvezano. Stupila sam u kontakt sa BH ambasadom, koja je prihvatila da bude neka vrsta koordinatora, a oni su već bili krenuli sa svojim aktivnostima. Bh. ambasada je otvorila svoje prostorije za sve one koji žele da donesu svoju donaciju u prostorije ambasade. Priključila nam se i organizacija Nansens Fredsenter og Nansen Dialog nettverket, koja je u veoma kratkom roku stupila u saradnju sa “Hjelp Bosnia-Hercegovina”. Ova organizacija je reprezentirana na cijelom Balkanu, a istaknuto rade na projektima pomirenja zadnjih godina širom BiH, Srbije i Hrvatske.

Međutim, ključan je bio moj kontakt sa humanitarnom organizacijom Nova nada. Preko poznanika sam stupila u kontakt sa Deanom i Muhamedom koji su pokrenuli tu istu organizaciju prije par godina. Po našem zajedničkom dogovoru, počeli smo surađivati. Hjelp Bosnia-Hercegovina, Nansen Fredsenter i Nova nada postali su glavni nosioci za prikupljanje pomoći ugroženima u našoj zemlji. U suradnji sa Novom nadom otovorili smo odgovarajuće sabirne centre za materijalnu humanitarnu pomoć i na adresama za Østfold:

Skladište Nove nade, Nye Tindlundvei 58, 1718 Greåker u periodi od 17:00-20:00 svakog dana. Kontakt osoba: Edin Demirović, mob: 91594267.

Za Oslo i Akershus: Privremeno skladište, Kirkeveien 154, 1344 Haslum u periodu od 17:00-20:00 svakog dana. Kontakt osoba: Alan Maltez, mob: 97943232 i Sandra Kablar, mob: 47923707.

U prostorijama Ambasade u Oslu: Drammensv 105, Oslo, svakim danom u periodu od 09.00-17.00. I ja ovom prilikom pozivam sve da nam se priključe sa svojim donacijama. Prva donacija ide direktno ugoženima u Maglaju i Doboju. Cilj nam je da svake sedmice poša-ljemo po jedan šleper na ugrožena mjesta širom BiH i svi su izgledi da će nam to uspjeti, zahvaljujući članovima facebook grupe i svim dobrim ljudima širom Norveške, koliko našima toliko i žorvezanima, kaže nam na kraju Sandra Kablar.

- Impresioniran sam angažmanom naših na prikupljanju pomoći ugroženima u poplavama u našoj domovini. I moram, prije svega, da im pošaljem izraze velike zahvalnosti u ime BH ambasade, Minstarstva vanjskih poslova BiH i naravno u svoje lično ime, kaže ambasador BiH u Norveškoj, Emir Poljo.

Prema informacija koje smo dobili od ambasadora Polje, ambadsada se uključila u aktivnosti oko prikupljanja pomoći za BiH već od prvih saznanja o razmjerama nesreće. Tokom vikenda je su otpoceli konakti i razgovori u Ministrastvu vanjskih poslova, a već u ponedjeljak je održan sastanak sa njihovim predstavnicima, gdje su detaljno upozanati sa razmjerama katastrofe. Norveška vlada je odmah donijela odluku o doniranju 21 500 000 NOK našoj zemlji.

- Kraljevina Norveška će u prvoj fazi donirati 615 000 eura u vidu hitne pomoći najugroženijem stanovništu, dok će preostala 2,3 miliona eura biti iskorištena za obnovu infrastrukture od najvećeg prioriteta poput bolnica, škola, puteva i mostova uništenih u poplavi. Norveška će u procesu obnove infrastrukture u BiH koordinirati sa MIP BiH. Ministarstvom sigurnosti, kao i sa međunarodnim koordinatorom UNDP – stoji u saopštenju amabasade BiH u Oslu. Pojašnjeno je da se radi o polovici sume od 43 miliona kruna, koje je norveška vlada izdvojila kao pomoć ugroženima u BiH i Srbiji. - I ovoga puta Norveška je pokazala spremnost da pomogne našoj zemlji kada nam je to najpotrebnije, što je još jedan dokaz izvanrednih bilateralnih odnosa dviju zemalja, kaže ambasador Poljo.

Inače svi zaposleni u ambasadi BiH u Oslu su bili na raspolaganju za svu pomoć svih 24 sata. Ambasada je također stavila na raspolaganje dio svoga prostora za sve one koji žele da donesu svoje donacije na to mjesto. Također, na web stranici ambasade će biti objavljeni brojevi konta za sve one koji žele uplatiti svoje donacije.

http://www.bhembassy.no/

U akciju prikupljanja pomoći se uključila i Islamska zajednica Bošnjaka u Norveškoj. Prema infomacijama koje smo dobili od Senaida ef. Kobilice, vode se aktivnosti da se i na ovaj način prikupi pomoć za domovinu.

Svoj doprinos je dao i Savez udruženja građana BiH u Norveškoj. Kako nas je informisao Miralem Bećirović, Savez pomaže BH ambasadi pri koordiniranju, a uspjeli su sakupiti 30.000 nok preko svojih članica! Interesantno je da su sve džamije u Oslu odlučile da se tokom molitve petkom postavi tzv sergija, gdje će biti moguće davati donacije za nastradale u Bosni.

Nova nada

Humanitarna organizacija Nova nada je stavila sve na raspolaganje za odvoz materijalne humanitarne pomoći. Dok se ovi reci budu čitali, aktivisti Nove nade će uputiti i drugi šleper pomoći. U ovu akciju su se uključile brojne organizacije, klubovi i udruženja. Za samo pet dana sakupljeno je 180.000 nok!

Kako nas je informisao Dean Turnšek, akciji su se odazvali brojni Bosanci i Hercegovci. On je posebno naglasio donaciju frime «Europris» koja je dala maskimalan popust, više od 50 posto za brojne artikle koji su prijeko potrebni ugroženima u domovini. Napominjemo da je Nova nada jedina koja ima certifikat kao humanitrana organizacija (slično kao npr Crveni krst/križ) tako da su svi administratvini problemi na prelasku granica prevaziđeni.

Mediji su objavili infomaciju da se akciji pomoći za postrdale u poplavama pridružila najveća norveška firma «Tine» koja okuplja proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda. Oni su preko Crvenog krsta uputili donaciju od 100.000 nok za postradale u poplavama u BiH i Srbiji!

Akcije sakupljanja pomoći vode se u Kristansandu,Stavngeru, Bergenu, Trondheimu i gotovo svim većim mjestima u Norveškoj.

Bosanska Pošta - Indepedent newspaper for citizens Bonian and Herzegovinian in Skandinavian

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »