info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comObilježavanje Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici - Centar savremenih inicijativa Austrija CSI, Linz, Austrija

Objavljeno, 11.06.2014.

U nastavku prenosimo u cjelosti poziv Centra savremenih inicijativa Austrija - CSI


Povodom Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, srdačno Vas pozivamo na sljedeću priredbu:

Prezentacija dokumentarnog filma “Nebo iznad Srebrenice”

Kako se mogao spriječiti genocid

19. juni 2014. (četvrtak) u 19:00 sati

Moviemento Linz (Kino-dvorana 1), OK Platz 1, 4020 Linz

Pozdravno obraćanje: Prof. Hugo Schanovsky (počasni predsjednik CSI-a Austrija)

Diskusija: Dr. Philipp Ruch (reditelj filma iz Berlina)

Voditelj: Dr. Thomas Duschlbauer, M.A. (kulturni znanstvenik)

U okviru priredbe će se predstaviti inicijativa „Omladina Linca pomaže“, koja ce prikupljati novčana sredstva za pomoć žrtvama poplava u Bosni i Hercegovini.

Ulaz besplatan!

Projekt Centra savremenih inicijativa Austrija - CSI u saradnji sa Centrom za političku ljepotu, Volkshilfe, KOSMO, M-Media, Društvo bh. pisaca u G. Austriji i Pakt za raznolikost.

Uz srdačnu podršku: Ministarstvo vanjskih poslova R. Austrije, Pokrajina G. Austrija, grad Linc, Savez sindikata R. Austrije i preduzeće Stuckateur, Trockenbau Dedić.Dokumentarni film „Nebo iznad Srebrenice“

11. jula 1995. su najteži zločini nakon Drugog svjetskog rata u Evropi uništili mali bosanski grad Srebrenicu. Nezamislivim pogubljenjima i deportacijama prethodi izdaja čovječanstva: dok 40.000 civila ukočeno gleda u nebo Srebrenice i čeka na jedan znak Međunarodne zajednice, koji garantira njihovu zaštitu, u glavnom sjedištu Ujedinjenih nacija se donosi odluka o njihovoj predaji bez borbe. 8.372 čovjeka je životom platilo tu izdaju Bosne i Hercegovine od strane Zapada.

Nebo iznad Srebrenice se temelji na tajnim protokolima Glavnog štaba UN-a i prikazuje razgovor generala uoči katastrofe u glavnom sjedištu u Zagrebu. Vrhovno rukovodstvo će biti usnimljeno pored nikada objavljenog izvornog materijala.

„Na impresivan način film oblikuje odgovor na to kako se mogla spriječiti Srebrenica i šta se iz toga mora naučiti za budućnost ćovječanstva.“ (Dr. Christian Schwarz-Schilling, bivši Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu)

Jezik: njemački sa titlovima na bosanski.


Film trailer - ”Nebo iznad Srebrenice”


Genocid u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica

Kraj Drugog svjetskog rata bio je jedan od trenutaka u kojima je čovječanstvo reklo: "Nikad više!" A sve što se u Evropi od tada smatralo nemogućim, desilo se na kraju 20. stoljeća u zemlji kulture različitosti Bosni i Hercegovini: etničko čiščenje, koncentracioni logori za civile, sistematsko silovanje, masovne grobnice i genocid su postali pojmovi koji su obilježili mnoge ljudske živote i ostavili duboke tragove na njima.

Ledeni vrh svih tadašnjih dogadjaja u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je masakr nad Bošnjacima u zaštićenoj enklavi UN-a Srebrenica, koji su u julu 1995. godine počinile snage velikosrpskih nacionalista. U samo nekoliko tih julskih dana ubijeno je preko 8.370 osoba, prije svega muškaraca i dječaka između 12 i 77 godina. Događaji u enklavi Srebrenica vaze za najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Međunarodni sud u Den Hagu je taj zločin nekoliko puta klasificirao i osudio kao genocid.

Evropski parlament je 15. januara 2009. godine donio Rezoluciju o Srebrenici, sa kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Evropski parlament je također pozvao i svih 27 država članica EU i države Zapadnog Balkana da obilježe ovaj datum. Rezolucija o Srebrenici jos nije ratificirana od strane BiH, jer su određene stranke u Parlamentu Bosne i Hercegovine uvijek nanovo glasali protiv nje.

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »