Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comOdržana tribina "Raduj se osvitu zore"

Objavljeno, 25.06.2014.

U petak, 20.juna 2014.godine u 19.30 h, u velikoj sali na Limpertsbergu u Luksemburgu održana je tribina za žene pod nazivom ,,Raduj se osvitu zore'' na kojoj je izlagač bila profesorica Islamske vjeronauke, publicista i umjetnica Mersada Nuruddina Agović. Tribina je inače jedan u nizu projekata u sklopu višednevnog programa druženja Bošnjakinja iz Luksemburga sa profesoricom Agović koja je u tu svrhu pripremila više predavanja i vođenja kreativnih radionica.

,,Radujmo se osvitu zore u ramazanu i nakon njega''-isticala je profesorica Agović - ,,Sve smo bliže dočeku dolazećeg nam najdražeg gosta mjeseca ramazana, mjeseca posta, ibadeta i oprosta! Osvit zore i rađanje novog dana nam donose novu šansu za promjenu, pokajanje, popravljanje i šansu za ljepšu budućnost.'' Profesorica Agović je u svome izlaganju pažnju posvetila upotrebi lijepih riječi u izgradnji lijepih međuljudskih odnosa, ostavljanju besmislenog i nekorisnog govora, unapređenju svih međuljudskih odnosa sa posebnim akcentom na lijep odnos među supružnicima.

Govorila je o primjerima dobrih i loših supruga, ženi Bošnjakinji, našim majkama, nenama i njihovom doprinosu u očuvanju islama na našim prostorima. Posebno je naglasila ulogu majke u ispravnom odgoju svoje djece.

Profesorica Agović govoreći o našoj ljepšoj budućnosti i optimizmu u životu osvrnula se i na nedavne poplave i klizišta u Bosni i regionu, navodeći primjere optimizma i sabura kod naših Bošnjakinja, dova bošnjačke djece, te primjere sreća u nesreći. ,,Čak je i poslije Nuhovog potopa život morao biti nastavljen. Moralo se ići naprijed!'' – zaključila je Agović u ovom dijelu svog izlaganja.

,,Radujte se što ste pripadnice islama''- kazala je - ''Pripadnice islama su slobodne i zaštićene žene, polažu pravo na nasljedstvo, raspolaganje svojim imetkom i sva druga prava. Njen hidžab, nikab, himar i mahrama su njena zaštita, izvršavanje obaveze i iskazivanje stava! Ona nikada neće biti ponižena kao neke pripadnice drugih kultura, pa da bude iskorištena kao obično reklamno sredstvo za reklamiranje i prodaju nekih proizvoda. Ko je onda ovdje slobodan, a ko ponižen?!'' – isticala je Agović.

,,Radujte se što ste pripadnice islama koje su poput bisera u školjci, a i poput školjke koja apsorbuje mulj, otpad od raznih korala i algi pretvarajući ga u biser. Pripadnik islama treba da bude kao ova školjka, pa kad se ispred njega nađe loš insan, treba ga nastojati uputiti koliko može i spasiti iz stanja u kojem se nalazi, tako da od tog griješnog i poročnog čovjeka njegovim sebebom postane iskren vjernik i koristan član društvene zajednice'' – istakla je profesorica Agović koja je kroz cijelo svoje izlaganje navodila publiku na razmišlanje o pravom smislu života.

Tribina je obogaćena recitacijom pjesme koju je za ovu priliku napisala njena autorica i voditeljica programa Amra Selimović, te izvođenjem prigodnih ilahija i kasida u izvođenju solistice Aide Kočan i hora mladih članica džemata AIC SUD iz Eša. Nakon tribine upriličeno je druženje prisutnih uz tradicionalne bošnjačke specijalitete. Višednevni program i druženje sa gošćom Mersadom Nuruddinom Agović nastavlen je organizovanjem izleta u parku "Gaalgebierg" u gradu Ešu u nedjelju, 22.juna.

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »