info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comBosanci i Hercegovci koji žive u Danskoj uskoro će imati mogućnost da steknu dvojna državljanstva

Objavljeno, 07.04.2015.

Parlament Kraljevine Danske nedavno je usvojio Zakon o dvojnom državljanstvu

Parlament Kraljevine Danske nedavno je usvojio Zakon o dvojnom državljanstvu za sve njene državljane, koji bi trebao stupiti na snagu 1. septembra.

Ovim zakonom mnogi građani BiH koji su tokom rata, kao izbjeglice, stigli u Dansku i tamo se zarad dobivanja danskog odrekli državljanstva BiH, mogli bi steći pravo na povrat svog bosanskog državljanstva.

Podatke o tome koliko se državljana BiH koji žive u Danskoj odreklo matičnog državljanstva za sada u BiH malo ko ima. Među onima koji su tokom rata utočište našli u Danskoj, najviše je Bošnjaka koji dolaze iz istočne Hercegovine, tačnije iz Trebinja i okolice.

- Dobra je vijest da će naši ljudi koji žive u Danskoj, a koji su se odrekli bosanskog državljanstva, novim zakonom moći vratiti svoje staro državljanstvo. Imam kontakte sa mnogim Trebinjcima koji žive u Danskoj i ono što znam jeste da su njihovo državljanstvo uzeli većinom oni mlađi, premda među njima ima i starijih.

Vjerujem da će, kada ovaj zakon stupi na snagu, mnogi sada postati i državljani BiH - kazao nam je trebinjski imam Husein ef. Hodžić. U Danskoj je tokom rata utočište našao i znatan broj Podrinjaca te Krajišnika. Većina njih, navodi ef. Hodžić, bez obzira na to što imaju dansko državljanstvo, BiH doživljava kao svoju matičnu domovinu.

Do sada je BiH imala sporazum o dvojnom državljanstvu sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom. Pozitivan primjer je Republika Irska, u kojoj bh. državljani nemaju nikakvih problema da, pri stjecanju prava na irsko državljanstvo, zadrže i ono bosansko.

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »