Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comHolandija odgovorna za Srebrenicu

Objavljeno, 16.07.2014.

U današnjoj presudi, donesenoj na zahtjev udruženja rodbine žrtava nazvanog " Majke Srrebrenice", sud navodi da holandske mirovne snage nisu učinile dovoljno da zaštite 300 Muslimana i da su trebale biti svjesne da je genocid mogao biti počinjen.

Holandski sud presudio je u srijedu da je holandska država odgovorna za ubistvo više od 300 muslimanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici tokom rata u BiH u julu 1995.

Sud navodi u presudi da holandski mirovnjaci nisu uspjeli zaštititi Muslimane kada je grad pao u ruke vojske bosanskih Srba, koja ga je opsjedala. Više od 7.000 Muslimana tada je ubijeno.

Muslimani koji su potražili utočište kod Holanđana predati su Srbima.

Zločin u Srebrenici smatra se najvećim masakrom u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Prošle je godine holandski sud presudio da je Holandija odgovorna za smrt trojice Muslimana u Srebrenici.

U današnjoj presudi, donesenoj na zahtjev udruženja rodbine žrtava nazvanog " Majke Srrebrenice", sud navodi da holandske mirovne snage nisu učinile dovoljno da zaštite 300 Muslimana i da su trebale biti svjesne da je genocid mogao biti počinjen.

Sud navodi u presudi da holandska država mora prihvatiti izvjestan stepen odgovornosti i isplatiti odštetu porodicama 300 žrtava.

Dopisnica BBC-a iz Den Haaga Anna Holligan navodi da presuda ima ogroman značaj, ali je i uvreda za žene koje su je pokrenule jer se njome Holandija smatra samo djelimično odgovornom za ubistvo 300 od više od 7.000 muškaraca i dječaka.

To znači da rodbina brojnih žrtava neće imati pravo na odštetu, navodi ona.

Tokom rata u BiH 1992.-1995. godine Muslimani iz okolnih područja potražili su utočište u Srebrenici dok je vojska bosanskih Srba provodila akciju etničkog čišćenja, protjerujući nesrpsko stanovništvo.

Ujedinjene nacije (UN) su proglasile Srebrenicu "zaštićenom zonom" za civile u 1993. godini. Ona je pala u julu 1995. nakon više od dvije godine koje je provela pod opsadom.

Na hiljade Muslimana otišlo je u UN-ovu bazu u Potočarima u neposrednoj blizini Srebrenice, gdje su holandski mirovnjaci bili smješteni.

Holandski vojnici poručili su im, ipak, da će biti sigurni i predali su ih vojsci bosanskih Srba.

Dok su žene i mala djeca prebačeni u područja s muslimanskom većinom, više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanski Srbi su odveli iz baze UN-a i potom ih ubili.

Brojni njihovi posmrtni ostaci još leže u masovnim grobnicama u istočnoj Bosni.

Dvije ključne ličnosti ratnog rukovodstva bosanskih Srba, Radovan Karadžić i Ratko Mladić, nalaze se na suđenju za ratne zločine u Sudu u Den Haagu.

(Fena)

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »