Biti domaćin širom svijeta | Mail: info@bhteme.comBihać - Druga smotra folklornog stvaralaštva dijaspore

Objavljeno, 26.04.2015.

SVJETSKI SAVEZ DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE

Na nedavno održanom sastanku Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine u Birminghamu odlučeno je da se po drugi put u saradnji sa gradom Bihaćem organizira DRUGA SMOTRA FOLKLORNOG STVARALAŠTVA DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE.

Manifestacija će se održati u Bihaću od 11.06. - 14.06. 2015.

Nakon prošle uspješne smotre, Glavni odbor Svjetskog saveza nije imao težak zadatak prilikom donošenja ove odluke, jer se pokazalo da su partneri u projektu odlično shvatili svoje uloge i odradili izuzetno kvalitetan program.

Ove godine očekuje se još veći odziv folklornih grupa iz čitavog bh. iseljeništva.

Kao i protekle manifestacije, selektor Smotre je članica GO SSDBiH iz Slovenije Dinka Hrustanović, koja nam je dala prve informacije:

“Konkurs za učešće na Smotri folklornog stvaralštva dijaspore Bosne i Hercegovine je otvoren do kraja februara mjeseca. Grad Bihać, kojeg često zovu “vrata Bosne”, je ponovo otvorio ta svoja vrata, a bogami i srce, svojoj dijaspori i na djelu pokazao da mu je itekako stalo do naših iseljenika. Kompletan program odvijaće se na glavnom trgu u Bihaću u Bosanskoj ulici gdje će biti postavljena velika bina i gdje će građani Bihaća i njihovi gosti uživati u programima koje će izvoditi bh. folklori iz dijaspore. Cilj ove smotre je da našim zemljacima u domovini pokažemo da mi u dijaspori itekako vodimo računa o očuvanju tradicije i kulture Bosne i Hercegovine, potom da na ovakvim manifestacijama naši mladi naraštaji uče ko su, šta su, odakle su im korijeni te, naravno, da stiču nova prijateljstva i upoznaju se sa vršnjacima iz domovine.”

SVJETSKI SAVEZ DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE Možete li nam reći ko ima pravo učešća i koliko folklora se može prijaviti?

- Pravo učešća na folklornoj smotri imaju sve folklorne grupe iz dijaspore Bosne i Hercegovine. Prednost imaju folklorne grupe koje su članice SSD BiH. Prijaviti se mogu i ostale autohtone grupe iz različitih država, koje će imati status gosta. Učesnici će, također, biti dva folklorna društva iz Bosne i Hercegovine. Broj folklornih grupa nije određen, u ovisnosti od broja prijava će se odrediti i predstavljanje folklornih grupa. Svaka grupa će se predstaviti sa dvije koreografije koje izviru iz tradicije BiH. Gostujuća društva se predstavljaju koreografijama iz područja države odakle dolaze.

Šta je sve predviđeno programom i kakva su očekivanja od ove Smotre?

- Program folklorne smote je koncipiran tako da omladini ne bude dosadno, da uz nastupe, druženje, pjesmu i igru upoznaju i domovinu iz koje su potekli i sve njene ljepote. Folklorna smotra bh. dijaspore je veoma važan festival za cijelu dijasporu, a i za naše građane u BiH. Mladi imaju mogućnost da usavršavaju jezik, da upoznaju kulturne vrijednosti BiH. To je način da se dijaspora BiH okupi na jednom mjestu, da se razmijene iskustva, međusobno druže i upoznaju svoje korijene. Također i jedan od načina da se građani BiH informišu o radu i zalaganju dijaspore oko očuvanja tradicije BiH. Sa boljim međusobnim odnosima dolazi i do bolje saradnje i pomoći jedni drugima. Mi u SSDBiH koristimo priliku da se zahvalimo gradonačelniku Bihaća Emdžadu Galijaševiću i njegovim saradnicima na nastavku dugogodišnje odlične saradnje između SSDBiH i Grada Bihaća.«

SVJETSKI SAVEZ DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE Pripremio:

Namik Alimajstorović

SVJETSKI SAVEZ DIJASPORE BOSNE I HERCEGOVINE

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »