info@bhteme.com | Mail: info@bhteme.comAustralija - Počela nastava u Bosanskoj školi

Objavljeno, 12.02.2015.

10 Godina od uvodjenja bosanskog kao izbornog predmeta u Viktoriji

Školska godina u Australiji počinje krajem janura ili početkom februara i obično traje do sredine decembra. Istovremeno sa radom počinju i škole za jezike, medju kojima je i Bosanska škola. U bh. zajednici u Australiji najaktivnije škole su u Viktoriji (Victoria), Novom Južnom Velsu (New South Wales), Kvinslandu (Queensland) i Južnoj Australiji (South Australia).

Nažalost, zajednički trend u svim školama je da vremenom dolazi do opadanja broja učenika, što dovodi do smanjenja broja razreda, odnosno eventualnog prestanka rada škola.

Što se tiče Viktorije, nastava na bosanskom je počela u subotu 7. februara. Škola radi subotom od 9-12.20h u sklopu Viktorijske škole za jezike (Victorian School of Languages-VSL) i to na četiri lokacije.

Carawatha College (Browns Road, Noble Park North) u jogoistočnom dijelu Melbourna je najbrojnija sa 4 kombinovana razreda. Koordinator je Amela Grebović-Ademi a broj telefona u školi je 03-9802-4326.

Druga lokacija je u sjeverozapadnom dijelu grada, u Caroline Springs, tj. u Creekside Secondary College. Krajem prošle godine VSL je zatvorio centar u Brimbanku i premjestio školu na novu lokaciju u Caroline Springs. Nastava se odvija u dva razreda, a učiteljica Berina Pandžo je koordinator (03-9364-3201)

U zapadnom dijelu gradu škola radi u prostorijama Suzanne Cory High School, 255 Hoppers Lane, Werribee. Trenutno radi jedno mješovito odjeljenje, a učitelj je Senad Makaš, mob. 0421634862 ili telefon u školi 03-5277-9833.

I u Geelongu, u North Geelong Secondary College, nastava se odvija u jednom razredu, a učiteljica je Sada Makaš, tel.u školi 03-5277-9833.

Zašto učiti bosanski

O značaju izučavanja i poznavanja maternjeg jezika ne treba puno govoriti. Ipak želimo da podsjetimo na važnost očuvanja identita, njegovanja veza sa Bosnom i Hercegovinom, kao i mogućnost studiranja bosanskog jezika kao izbornog predmeta u 11-12. razredu (VCE-Victorian Certificate of Education) gdje učenici polažu ispit i dobijaju dodatne bodove za upis na fakultet

Deset godina od uvodjenja bosanskog jezika u školski program u 12. razredu

Ove godine navšava se 10 godina od kako je bosanski priznat kako VCE predmet u 12. razredu i na ovim slikama su nastavnici i učenici prve generacije koji su položili bosanski 2006. godine.

Naime, u 2014. godini VCAA (Victorian Curriculum and Assessment Authorithy) donio je odluku o uvodjenju bosanskog jezika kao novog predmeta u srednjimškolama. Jedanaesti razred (Unit 1&2) je počeo 2005. godine, a 12. razred godinu dana kasnije. Te godine 54 učenika su položila ispit i na svjedočanstu pored ostalih predmeta upisali ocjene iz bosanskog jezika.

Kako se upisati u školu

Za sve informacije oko upisa u bosansku školu u Viktoriji možete nazvati gore navedene brojeve telefona ili otići direktno u najbliži centar.

Upis je moguć i preko internet stranice VSL (www.vsl.vic.edu.au).

Udruženje nastavnika bosanskog jezika u Viktoriji

10. februar 2015.

Australska Unija Bosanskohercegovackih Asocijacija (AUBHA)

Izrada web stranica

Web dizajn definiše u potpunosti imidž preduzeća ukazujući direktno na kvalitet usluga koje ono pruža odnosno kvalitet proizvoda.

Izrada web stranica i vizuelnog identiteta

Mi vam nudimo inovativna, učinkovita i cijenom dostupna marketinška rješenja koja će vas i vaše proizvode/usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti vas od konkurenata i učiniti vaše poslovanje uspješnijim.

Posjetite stranicu »

Vremenska prognozaAccuWeather

Vremenska prognoza - stranica koja vam može pomoći u planiranje vaših aktivnosti.

Posjetite stranicu »